Gemeente Vlaardingen


Groen goud voor Vlaardingen in Europese Entente Florale

24-09-2010 |
Vlaardingen heeft goud geoogst bij de finale van de Europese Entente Florale. De Vlaardingse natuur, het vooruitstrevende waterbeheer van de stad en de betrokkenheid van bewoners bij het groen maakten indruk op de jury. Op vrijdag 24 september was de bekendmaking in het Italiaanse plaatsje Cervia. In 2009 werd Vlaardingen al uitgeroepen tot Groenste stad van Nederland.

Jury Entente Florale Europe

Het juryrapport is lovend. "De stad is dooraderd met water en hoog gekwalificeerd groen. De betrokkenheid van de bewoners met hun groen is groot en de natuur- en milieueducatie is van hoogstaand niveau. Deze groene parel temidden van een industriële omgeving verschaft de gemeente en haar inwoners werkelijk `The quality of life'!", aldus de deskundige internationale jury. De juryleden bezochten Vlaardingen in juli van dit jaar en genoten van de bloemenrijkdom, de kindertuinen en projecten als de renovatie van 't Hof/Oranjepark.

Stad met karakter
Burgemeester Bruinsma reageert vanuit Cervia: "Al decennia lang kiezen we er heel bewust voor om groen een belangrijke plek te geven. Een groene leefomgeving is belangrijk voor de gezondheid en het woonplezier van mensen. Juist in deze industriële, verstedelijkte regio moeten we extra alert zijn op groen en milieu. Het is geweldig om onze inzet nu op internationaal niveau met goud beloond te zien! Groen is meer dan een randje franje aan de stad. Groen zorgt voor de filtering van fijnstof en kan zo een bijdrage leveren aan het verminderen van luchtverontreiniging. Groen geeft onze inwoners ruimte om te bewegen en draagt daarmee bij een een betere conditie en minder overgewicht. Bovendien zorgen ons groen en ons water er voor dat we een stad met karakter zijn: wat zou de Maassluissedijk bijvoorbeeld zijn zonder de mooie bomen?"
Vlaardingen wil haar groene karakter vasthouden en versterken. Dat sluit ook aan bij het Actieplan Wonen, het woningbouwprogramma dat Vlaardingen zal realiseren tot 2030, waarvan een groene woonomgeving een cruciaal onderdeel is. Burgemeester Bruinsma: "En aan die groene woonomgeving wordt net zo hard gewerkt als aan de woningbouw."

Klavertje vier
Jaarlijks doen de winnaars van de nationale groencompetities uit twaalf landen mee aan de Europese Entente Florale. Vlaardingen presenteerde zich - eerst in de nationale competitie en daarna in de Europese - met de campagne 'Het klavertje vier van Vlaardingen'. Wie kijkt naar de plattegrond van Vlaardingen kan een klavertje vier ontdekken. De Vlaardingse Vaart en de Oude Haven vormen het steeltje, de landschappelijke as waarmee alle delen van de stad zijn verbonden. In de drie bebouwde stadsdelen zijn groene oases te vinden, zoals de Heemtuin in de Westwijk, stadsparken 't Hof en het Oranjepark in het Centrum en het Natuurpark in Holy. De Broekpolder is het vierde, zeldzame groene klaverblad.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000