Tentoonstelling in Designhuis Eindhoven: Liberation of Light


EINDHOVEN, 20100809 -- Onder de titel Liberation of Light is van 25 september 2010 t/m 30 januari 2011 een tentoonstelling te zien in het Designhuis te Eindhoven. Deze expositie laat de stand van zaken zien op het gebied van led/oled en design in een breed pallet van toepassingen: verlichting binnen en buiten, van kunst tot consumentenproduct, van conceptueel tot concreet. De bezoeker krijgt bovendien een sneak preview van de nabije toekomst.

Liberation of Light

Led's zijn veel meer dan kleinere en duurzamere `licht-peertjes'. Met led's en binnenkort ook oled's kunnen we licht veel beter beheersen en sturen en ruimten op heel andere manieren verlichten. Deze nieuwe lichtbronnen bieden ontwerpers mogelijkheden om veel vrijer met licht om te gaan en licht zal nog meer dan nu gaan bijdragen aan comfort, veiligheid, gezondheid en kwaliteit van leven.
Onder de titel Liberation of Light is van 25 september 2010 t/m 30 januari 2011 een tentoonstelling te zien in het Designhuis te Eindhoven. Deze expositie laat de stand van zaken zien op het gebied van led/oled en design in een breed pallet van toepassingen: verlichting binnen en buiten, van kunst tot consumentenproduct, van conceptueel tot concreet. De bezoeker krijgt bovendien een sneak preview van de nabije toekomst.
De gloeilamp, een van de grootste uitvindingen van de 19de eeuw, bleef bijna honderd jaar nagenoeg onveranderd. In de zoektocht naar een hoger rendement volgden later de halogeenlamp, de tl-buis en de spaarlamp.
Met led (light emitting diode) en oled (organic light emitting diode) kondigt zich nu een nieuwe revolutie in kunstlicht aan. Het rendement van deze lichtbronnen is veel hoger en het warmteverlies geringer, dus het energieverbruik lager. Ze gaan bovendien langer mee. Maar (o)led's zijn veel meer dan kleinere en duurzamere `licht-peertjes'. Het is in feite elektronica, en daarmee kan kunstlicht met behulp van computers gestuurd, op maat gemaakt en zelfs interactief worden. Voor vormgeving van kunstlicht openen zich geheel nieuwe wegen. Ruimtes, zowel binnen als buiten, zullen op andere wijzen verlicht worden. Ontwerpers kunnen lichtobjecten gaan maken met andere vormen, materialen en functies dan tot nu toe gebruikelijk. Daglicht en kunstlicht zullen dichter bij elkaar komen en vaker in elkaar overlopen. Het gebruik en de bediening van kunstlicht zal veranderen, soms ingrijpend.
Zoals Emile Aarts, vicepresident en wetenschappelijk programmadirecteur van Philips Research en hoogleraar aan de TU Eindhoven zegt: "Het licht, dat gevangen was in een peertje, wordt als het ware bevrijd. Op allerlei vlakken in relatie tot licht - functioneel, emotioneel, biologisch, sociaal, cultureel en wat aansturing en duurzaamheid betreft - liggen er nieuwe mogelijkheden en uitdagingen."

Liberation of Light, Designhuis Eindhoven, 25 september 2010 t/m 30 januari 2011. Gedurende de tentoonstelling zullen rond led/oled en design diverse events plaatsvinden zoals lezingen, workshops, excursies en andere activiteiten.
Art direction Yksi Ontwerp ism Walter van Hulst en Kirstin Römer, adviseur Daan Roosegaarde.

Met deelname van (onder voorbehoud en nog aan verandering onderhevig):
Daan Roosegaarde, NAI publishers, Cygalle Shapiro, Philips Lighting Aken (Lumiblade creative lab), on/off D-vision (Israel), Diffus, Plantlab, Intelligent Lighting Institute, Philips Design, Jean Luc le Deun, Paul Cock-sedge, Ronan & Erwan Bouroullec, Marcus Tremonto, Denovo Design, Maarten Baptist (voor Swarovski), Arnout Visser, Lama concept, Pieke Bergmans, Eric Klarenbeek, Moooi, Het Luxlab, TU/e, Intelligent Lighting Institute, Manuel Wijffels, Atomis, NyoyN, Gionata Gatto, Cygalle Shapiro, Damian O'Sullivan, Demakersvan, Elephant skin, Sander Mulder, Saskia van der Steen, Lonneke Gordijn en Jonas Samson.
Dit project is tot stand gekomen met bijdragen van Yksi Ontwerp, Gemeente Eindhoven en Provincie Noord-Brabant.





Ingezonden persbericht