KNHS

Hubertus Heule, Nederlander maar zeer internationaal 25 september 2010
Hubetus Heule - Crome Shiner

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - Tijdens de World Equestrian Games (WEG) in Kentucky komt in de discipline reining voor Nederland de 28-jarige Hubertus Heule aan de start. Hubertus is geboren in Den Haag, verhuisde als driejarige naar België en vertrok daarna met zijn ouders naar de USA. Daar leerde Hubertus de reiningpaarden en de daarbij behorende sport kennen. Ongeveer tien jaar geleden vertrokken hij en zijn ouders naar Zuid-Frankrijk, waar zij een Chateau kochten van de afslankgoeroe Montignac. Het kasteel werd in gericht als een Chambre d'Haute en de familie ging op de bij het chateau horende gronden reiningpaarden fokken.

"De business van mijn ouders liep heel goed, maar het boeide me niet, dat werk in het hotel. Wel het werken met de paarden, dus ging ik in 2007 terug naar België. Ik kwalificeerde me vrij gemakkelijk voor Nederland voor de Europese Kampioenschappen, maar ook voor de World Reining Masters, dat ieder jaar in Oklahoma verreden wordt. Ik ging in de VS op zoek naar goede jonge paarden, toen mij op een belangrijke stal, de Santa Hill Ranch in de staat New York, een baan werd aangebonden. Die baan heb ik geaccepteerd en zo kwam ik weer in Amerika terecht", vertelt Hubertus.
Na acht maanden werd de ruiter een baan aangeboden op de grote Green Valley Ranch in Aubrey (Texas), waar iedere dag ongeveer 120 reiningpaarden worden getraind. "Op deze stoeterij is het trainen van jonge paarden van belang, maar ook de fokkerij is bij ons van importantie. We hebben bijvoorbeeld de nu al legendarische reining hengst Wimpy's Little Step ter dekking staan en jaarlijks worden ongeveer 800 merries op onze ranch geïnsemineerd", vertelt Hubertus. In de USA zijn de 'futurity's' erg belangrijk voor de reiningpaarden. "Wij beginnen op driejarige leeftijd met het trainen van de paarden en aan het einde van hun derde jaar is er in Oklahoma de belangrijkste wedstrijd met een prijzenpot van 600.000 dollar, waarvan 175.000 dollar voor de winnaar en ruim 600 driejarige paarden doen daar aan mee. Voor 4-, 5- en 6-jarige paarden zijn er de Derby's en ook daarin is veel geld te verdienen. Ik richt mij helemaal op drie- en vierjarigen, want daarin zit voor mij de grootste uitdaging. Ik vind het erg leuk om jonge paarden iets te leren en om een paard van niets naar iets te brengen. Het mooiste gevoel als wedstrijdruiter is het gevoel wanneer een paard de sliding stop ingaat. Dat geweld en die kracht onder je te voelen als ze de stop ingaan, dat is geweldig!", aldus Hubertus Heule, die voor Nederland aan de start verschijnt met Crome Shiner.

Op zaterdag en zondag wordt voor de reiningruiters de landenwestrijd verreden, die tevens het eerste onderdeel van het individuele klassement vormt. Voor Nederland komen in actie Anky van Grunsven (Erp) met Whizashiningwalla BB, Fenna Elzinga (Lelystad) met Smoking Kills, Hubertus Heule (Aubrey, Texas) met Crome Shiner en Rieky Young-van Osch (Vorstenbosch) met Burnt Starlight. De tweede kwalificatie volgt op dinsdag en op donderdag is de finale van het individuele kampioenschap.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: http://www.alltechfeigames.com/

Foto Hubertus Heule met Crome Shiner tijdens de training door: www.melissen.net