Nederlandse Vereniging van Journalisten

Nacht van de Journalistiek komt eraan

dinsdag 24 augustus 2010 | Spinnende politici, gekonkel in de wandelgangen en stapels dossiers: journalistiek bedrijven vanuit de Haagse kaasstolp is een vak apart. Vers in de Pers (ViP), de studenten- en starterssectie van de NVJ, helpt jonge journalisten daarom op weg op haar vierde Nacht van de Journalistiek op 25 september, met het thema `Politieke verslaggeving, een kunst op zich'. Alle informatie is vanaf deze week te vinden op de vernieuwde site www.nvdj.nl

Tijd en locatie voor de vierde editie van de Nacht hadden niet beter gekozen kunnen worden. Het evenement vindt plaats in het weekend na Prinsjesdag, op het moment dat er vermoedelijk net een nieuw regeerakkoord ligt. De locatie - hoe toepasselijk - is het Haagse Nieuwspoort.

`We hebben dit jaar voor een wat zwaarder thema gekozen om ook de groep gevorderde jonge journalisten tegemoet te komen', aldus ViP-voorzitter Eveline Bijlsma. `Daarnaast zijn er natuurlijk ook workshops voor starters en enkele algemene workshops. De Nacht is dé gelegenheid voor jonge journalisten om op een laagdrempelige manier hun ervaren collega's over het vak te ondervragen.'

Een greep uit de workshops:

500 brieven, 5 banen
Hoor van Tim Overdiek (adjunct-hoofdredacteur NOS Journaal), Jan Dijkgraaf (Powned, daarvoor o.a. HP de Tijd) en Willem Schouten (hoofdredacteur van Sp!ts) hoe ze uit honderden sollicitatiebrieven die ene kiezen.
Journalist versus democratie
Journalistiek is in tijden van onstabiele politieke situaties belangrijker dan ooit. Jan Keulen vertelt.
Onderzoeksjournalistiek
Een écht spannende scoop vergt meer dan een paar telefoontjes. Bart Mos vertelt hoe je grondig te werk gaat.
Hoe interview je een politicus?
Als iemand weet hoe je een oprecht antwoord krijgt van een politicus, is het topinterviewer Frénk van der Linden.
Columnist op het Binnenhof
Peter Middendorp schrijft al drie jaar columns over politici. Je moet het maar durven.
Luyendijk over journalistiek
Joris Luyendijk vertelt hoe hij journalistiek bedrijft `met andere middelen'.
Collectief freelancen voor de omroep/voor print Vrij maar niet alleen: over freelancen in een collectief. Mediaridders en Mediacontainer geven tekst en uitleg.
De baas van de RVD vertelt
Henk Brons, directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst waagt zich in het hol van de leeuw.
Parlementaire journalistiek: het spel en de dossiers De combinatie van het verslaan van `de politieke poppetjes' en de inhoud.

Alle informatie en aanmeldingen: www.nvdj.nl