Ingezonden persbericht


Tuingeluk binnen ieders handbereik

Nieuwe tuinwet treedt in werking

"Het is te gek voor woorden dat wij er met z'n allen niet eerder aan gedacht hebben", meent Ben van Ooijen initiatiefnemer van De Tuinen van Appeltern. "Er is zoveel onvrede en ongeluk in de Nederlandse tuin, wat heel simpel voorkomen kan worden. Als tuinbezitters en tuinadviseurs 'De vier basisvoorwaarden voor tuingeluk' gaan respecteren, dan wordt de tuinwereld vanaf nu veel en veel mooier".

Al veel langer vroeg Ben van Ooijen, inspirator en eigenaar van De Tuinen van Appeltern, zich af of het eigenlijk wel goed gaat met de Nederlandse tuinbeleving. In vergelijking met Engeland, Duitsland en België blijft het positieve tuingevoel in Nederland steeds meer achter. Velen associëren de tuin met werk, onkruid en planten die niet, of veel te hard, groeien. Voor Ben van Ooijen een reden om op zoek te gaan naar de oorzaak van die ontwikkeling.

Uit tientallen gesprekken met consumenten, ontwerpers, hoveniers, kwekers en producenten volgde de conclusie dat een positieve tuinbeleving begint bij de band die een tuinbezitter in het begin al met zijn of haar tuin opbouwt. Er gaat zoveel mis bij de inrichting van een tuin, dat er meer afkeer dan liefde ontstaat. Door de ontbrekende basiskennis bij zowel de tuinbezitter als de tuinadviseur zit men uiteindelijk met een tuin waarbij het goede gevoel ontbreekt én die nauwelijks past bij het leefpatroon van de gebruiker.

De vier basisvoorwaarden voor tuingeluk

Met vier eenvoudige basisvoorwaarden gaat iedereen op eigen wijze het tuingeluk ervaren. Een tuin is helemaal niet zo moeilijk, en ook niet bedoeld om in te werken als u dat niet wilt. Een tuin verrijkt uw leven als u maar goed begint. Voldoende beplanting, voldoende hoogte, voldoende privacy en een evenwichtige energiebalans zorgen voor de tuinbeleving die feitelijk door iedereen vooraf werd verwacht.

Op 25 september presenteren De Tuinen van Appeltern samen met het landelijk netwerk van Exclusief Geselecteerde Hoveniers hun tuinwet. Deze vindt u terug in het, speciaal hiervoor uitgegeven, tuingeluksboekje en op de website www.tuingeluk.info. Hier kunt u uitgebreid lezen hoe de basisvoorwaarden in elkaar steken.

De 45 Exclusief Geselecteerde Hoveniersbedrijven gaan op 25 september het land in om bij twijfelaars en ongelukkige tuinbezitters gratis de tuin te controleren op de vier basisvoorwaarden.

Ervaar het verschil

Om bezoekers de werking van 'De vier basisvoorwaarden voor tuingeluk' in de praktijk te laten ervaren heeft De Tuinen van Appeltern vier speciale belevingstuinen aangelegd. Het tuininspiratiepark in Appeltern is iedere dag geopend van 1 maart tot 1 december van 10:00 uur tot 18:00 uur. In maart, oktober en november tot 17.00 uur. Ook geopend op zon- en feestdagen.

Walstraat 2a | 6629 AD Appeltern | info@appeltern.nl | www.appeltern.nl | www.exclusiefgeselecteerd.nl

Noot voor de redactie,