Ingezonden persbericht


WHAT THE POPE KNEW

De twee gezichten van Paus Benedictus XVI inzake kindermisbruik door katholieke priesters

Tijdens zijn eerste pauselijke bezoek aan de Verenigde Staten maakte Paus Benedictus XVI een voor het Vaticaan ongebruikelijk gebaar naar de slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke priesters. Hij was de eerste Paus die rechtstreeks en persoonlijk zijn excuses aanbood aan de slachtoffers. Hij was tevens de eerste die publiekelijk erkende dat de Kerk systematisch verkeerd gehandeld had door priesters, die in de fout waren gegaan, niet aan te geven bij de rechterlijke instanties, maar geruisloos over te plaatsen naar andere parochies waardoor nog meer kinderen aan risico's werden blootgesteld. Een nieuw tijdperk van verantwoordelijkheid nemen leek aangebroken.

Maar Benedict's optreden bij kindermisbruikschandalen in de tijd dat hij aartsbisschop van München en Freising was, en ten tijde van zijn kardinaalschap bij het Vaticaan, is nu onder vuur komen te liggen. CNN's correspondent Gary Tuchman doet verslag in de documentaire What the Pope Knew. Hij onderzoekt een aantal van de meeste beruchte zaken van pedofiele priesters in de VS en ontdekt dat de Paus, in zijn hoedanigheid van Kardinaal Ratzinger, destijds direct verantwoordelijk was voor de afhandeling van deze gevallen. CNN's onderzoek onthult dat Ratzinger het uit het ambt zetten van een aantal van deze priesters tegenwerkte of vertraagde, zelfs wanneer het veroordeelde kindermisbruikers betrof.

Tegenstrijdige portretten van Joseph Ratzinger doen dan ook de ronde. Verdedigers van deze Paus wijzen erop dat hij meer dan iedere andere kerkelijke autoriteit heeft gedaan om het beleid van het Vaticaan te veranderen en hij ook excuses heeft gemaakt voor het misbruik. Anderen betogen dat hij bijna 30 jaar allerlei posities heeft bekleed waarin hij veel meer had kunnen doen.

De documentaire bevat informatie van insiders binnen het Vaticaan en biedt inzicht in interne kerkelijke documenten over priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik. In het programma ook een zeldzaam interview met de "Aanklager van het Vaticaan" Charles Scicluna, en een exclusief interview met het eerste slachtoffer dat Paus Benedictus persoonlijk wil vervolgen.

CNN's onderzoek levert een complex beeld op van de Paus; terwijl het enerzijds lijkt alsof hij grote snelheid maakt met het straffen van priesters die in zijn ogen de katholieke normen en waarden hebben geschonden, vervullen anderzijds zijn vertragingstactieken bij de meest weerzinwekkende gevallen van kindermisbruik de slachtoffers met woede en frustratie.

''What the Pope Knew'' duurt een uur en wordt uitgezonden op:

Zaterdag 25 september om 19.00 uur


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht