Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

No Border Kamp in Brussel

Van 25 september tot 3 oktober 2010 organiseren activisten, migranten en mensen zonder papieren een internationaal No Border Kamp in Brussel.

Het No Border Kamp gaat door op het terrein van Tour & Taxis. Tegelijk vinden er activiteiten plaats in heel Brussel. Het kamp biedt ruimte voor ontmoeting en reflectie.

In het kader van het kamp gebeuren verschillende acties met als doel: een einde maken aan het grenzenbeleid die mensen verdeelt; de verdediging van de vrijheid van beweging en vestiging en het verzet tegen de kapitalistische en autoritaire mechanismen die deportaties, oorlog en miserie voortbrengen.

Mensen migreren met een reden. Het onderscheid tussen een 'economische' of 'politieke' migrant heeft geen zin. Als een Senegalese visser migreert omdat hij zijn gezin niet meer kan onderhouden, is hij een politieke migrant. Omdat het een politieke beslissing is de wateren van de Senegalese kust aan een Chinees bedrijf te verkopen. Een politieke beslissing vanuit een kapitalistische visie. Hetzelfde geldt voor klimaatvluchtelingen of oorlogsvluchtelingen. De Europese migratiepolitiek maakt een verschil tussen 'goede' en 'slechte' vluchtelingen en beperken op die manier de legitieme redenen van migratie.

Het No Border Netwerk ontstond in 1999 om de vrijheid van beweging en vestiging voor iedereen op te eisen. Daarna zijn verschillende kampen georganiseerd aan de grenzen van de Europese Unie: in Polen, Oekraïne, Slovakije, Duitsland, Sicilië, Spanje, Frankrijk en Griekenland. http://www.noborder.org/

Dit jaar vestigt het No Border Kamp zich verder van de Europese Grenzen, in Brussel. België neemt het voorzitterschap op van de Raad van Europa, van 1 juli tot 31 december 2010. Als hoofdstad van Europa symboliseert Brussel het anti-migratiebeleid waartegen de noborder-activisten zich verzetten. Sinds het begin van de jaren tachtig richt Europa muren op aan haar grenzen en voert ze een duur, inefficiënt en mensonwaardig beleid om de mythe van Fort Europa na te streven. Frontex is sinds 2003 het Europees agentschap dat instaat voor de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van Europa. Frontex organiseert patrouilles aan de grenzen met grenswachten, helikopters en boten. Europa betaalt verschillende staten om migranten te onderscheppen, op te sluiten en 'preventief' te deporteren terwijl ze hun territorium kruisen richting Europa. De laatste jaren besteedde ze veel taken uit aan landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten.

Het huidige grenzenbeleid sluit jaarlijks duizenden mensen op en zet ze uit. Duizenden mensen sterven elk jaar door dat grenzenbeleid. Daarom eisen wij de afschaffing van de grenzen en de vrijheid van beweging en vestiging.

Het No Border Kamp eindigt op 2 oktober in een grote betoging in Brussel, om 13uur.

Een bezoek van de media aan het kamp is mogelijk op nog te bepalen tijdstippen. Een onthaaltent op het kampterrein zal de journalisten ontvangen.




Ingezonden persbericht