Ingezonden persbericht

16 juli 2010 - Enschede

Aankondiging kunstenfestival GrensWerk 2010: 'Beter dan...?!’

In de tweede editie van kunstenfestival GrensWerk gaan theater, muziek, beeldende kunst en architectuur in elkaar op. Binnen- en buitenlocaties zijn het decor van spannende voorstellingen, bijzondere tentoonstellingen en inspirerende ontmoetingen. GrensWerk vindt plaats van 25 september t/m 12 oktober 2010 in Enschede. De titel van het festival is 'beter dan...?!'

We leven steeds langer, luxer en sneller, maar wordt het ook beter? Vanaf de tijd van de Verlichting kiest de mens expliciet voor en zoekt naar verbetering. Kennis en scholing leiden naar inzicht en naar betere mensen, was de misschien wat optimistische visie van filosofen als Diderot en d'Alembert. De medische wetenschap zorgt ervoor dat we langer leven en minder ziektes hebben. De technische wetenschap ontwikkelt programmatuur en apparaten die ons leven luxer, sneller en comfortabeler maken. Reclames wijzen ons keer op keer op de vernieuwde en verbeterde werking van een product. Toch is iedereen het er over eens dat de ideale staat van leven nog lang niet bereikt is en misschien niet eens dichterbij gekomen is. Veel van deze ontwikkelingen roepen ook vragen op: elke ontwikkeling kent zijn keerzijde en voedt de ethische discussie. Wanneer is ingrijpen nog acceptabel? Genetische manipulatie roept veel weerstand op. Het programma belicht al deze aspecten: het gaat onder andere over schoonheidsidealen ('Beter dan God' TwentseWelle), hoogmoed (Die Walküre van de Nationale Reisopera), ambities (De Furie van Filip Jonker) en kleine ongenoegens (Choir of Complaints). Voor meer informatie over het festival en de programmering, bezoek www.grenswerk.nl.

GrensWerk is een samenwerking van twaalf partners; de zes partners uit het Nationaal Muziekkwartier: de Nationale Reisopera, Orkest van het Oosten, Stadsschouwburg en Muziekcentrum Enschede, Poppodium Atak, ArtEZ Conservatorium Enschede en De Muziekschool Twente en zes partners in en rond Roombeek: museum TwentseWelle, Rijksmuseum Twenthe, Concordia Kunst & Cultuur, TETEM kunstruimte Enschede, Architectuurcentrum Twente, en ArtEZ Art&Design Enschede.

Einde bericht.



Ingezonden persbericht