Ingezonden persbericht

Door: Bernadet Bijsterbosch
Datum: 18-09-2010

Persbericht; publiekstijdschrift De Gezonde & Natuurlijke Keuken

Persbericht DGNK

Gezond leven met de zon op je bord!

In een tijd waarin mensen steeds meer te maken krijgen met ziekten en chronische aandoeningen kunnen we er niet meer omheen: we kunnen niet langer leven op slechte voeding, enkel en alleen omdat die weinig calorieën bevat of snel klaar te maken is.
De Gezonde & Natuurlijke Keuken is een nieuw concept dat zich onderscheidt door de vertaalslag van de medische wereld naar de keuken te maken. Voeding is een middel om gezond te blijven. Het bereiden van een gezonde, gevarieerde en voedzame maaltijd hoeft niet veel tijd te kosten en bovendien is zo'n maaltijd erg lekker. In mediterrane landen is genieten van een gezonde levensstijl onderdeel van de dagelijkse routine. Wij kunnen hier nog veel van leren!

De Gezonde & Natuurlijke Keuken is een nieuw concept dat bestaat uit verschillende elementen die een gezonde levensstijl stimuleren:

* Het tijdschrift
* De digitale voedingscoach
* De kooklessen
* Handige attributen zoals: de lunchbox en de personal trainer
* De interactieve website (continu worden nieuwe elementen toegevoegd)

Uitgangspunt is het Dieta Mediterranea, een voedingspatroon dat in Zuid-Europa gebruikt wordt als norm voor gezonde voeding en dat is samengesteld door medische specialisten.
Het staat voor natuurlijk en onbewerkt voedsel dat zorgt voor een optimale stofwisseling wat noodzakelijk is voor een energiek en vitaal lichaam.
Het is niet toevallig dat bepaalde ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziektes en kanker, in Zuid-Europese landen veel minder voorkomen dan bij ons. De Gezonde & Natuurlijke Keuken geeft inzicht in de kracht van goede voeding voor uw gezondheid en vertaalt dat naar heerlijke, praktische recepten. Het laat zien dat gezonde en gevarieerde voeding vooral ook erg lekker is.

Het tijdschrift
In het tijdschrift De Gezonde & Natuurlijke Keuken staan nieuwe gerechten én de laatste ontwikkelingen uit de medische wereld over de relatie tussen voeding en gezondheid. Zo is er in elk nummer een column van een diëtist, die lid is van De Nederlandse Vereniging van Diëtisten en wordt er samengewerkt met het VUmc Cancer Center Amsterdam. Het tijdschrift leert mensen lekker en gezond te koken en geeft inzicht in de organisatie van een gezonde keuken.

Bernadet Bijsterbosch, initiator van De Gezonde & Natuurlijke Keuken, weet als geen ander de geheimen van de gezonde levensstijl aan de Middellandse Zee te ontrafelen.

"Met het Dieta Mediterranea kun je gezond en lekker met elkaar combineren. Tijdens mijn jaren in Catalonië heb ik ervaren wat het Dieta Mediterranea kan doen voor je gezondheid en gemoedstoestand. Het Dieta Mediterranea is samengesteld door specialisten uit de medische wereld en heeft haar succes al jaren bewezen, maar het is vooral genieten van gezonde voeding en een goed glas wijn. Je voelt de passie van de Middellandse Zee in je stromen en je wordt er gegarandeerd gelukkig van. Het Dieta Mediterranea is een levenswijze met gratis vakantiegevoel. Lekker leven met de zon op je bord!"

Bernadet Bijsterbosch is voedings- en suppletietherapeut. Daarnaast volgde zij aan de Universiteit van Barcelona de specialisatie Dieta Mediterranea. Ze heeft zestien jaar lang een eigen organisatie gehad voor trainingen en workshops op het gebied van persoonlijke groei, loopbaan-begeleiding, teambuilding en organisatieontwikkeling. Tevens is zij auteur van het boek "Dieta Mediterranea". Ze runt haar bedrijf vanuit Nederland én Barcelona, waar zij samen met haar man en zoontje woont en werkt.

De digitale voedingscoach
Een praktische moderne hulp, die per e-mail adviseert hoe praktisch een gezonde levensstijl te organiseren. Uiteraard wordt dit uitgevoerd door ervaren voedingscoaches die bekend zijn met de filosofie van het Dieta Mediterranea. De voedingscoach is te bereiken via www.degezondekeuken.nl.

De kookles
Gezonde voeding en gezond leven binnen het gezin begint bij kunnen koken. Verander ingeslopen slechte eigenschappen met nieuwe gezonde kooktechnieken en nieuw te ontdekken groenten en recepten.
Deze kookles sluit aan bij het concept van De Gezonde & Natuurlijke Keuken en onderscheidt zich door de praktische informatie en tips voor de voorraadkast, de lunchbox, en de hectiek van het moderne gezinsleven.

De personal trainer
De personal trainer sport met je mee, geeft je advies en moedigt je aan, terwijl de muziek je de nodige energie geeft. Tussen de trainingsblokken door worden er voedingsadviezen gegeven door De Gezonde & Natuurlijke Keuken. De programma's zijn te downloaden op je mp3-speler. Er is ook een speciaal programma voor mensen met diabetes, en worden er door DGNK voedingsadviezen gegeven.

De lunchbox
De lunchbox is een trendy box die in Zuid-Europa gebruikt wordt door mensen die kiezen voor een gezonde maaltijd met veel voedingswaarden. De moderne mens wil weten wat hij eet en neemt daar zelf de verantwoordelijkheid voor. Het kan gevuld worden met groentes, salades, pasta's, maaltijdsoepen, fruit en geeft de mogelijkheid om te kiezen voor een volwaardige maaltijd. Bakjes kunnen in de magnetron en de vriezer en zijn waterdicht.

Enkele feiten over de relatie tussen voeding en gezondheid

* In de mediterrane landen is de totale sterfte relatief laag. Dit wordt deels toegeschreven aan het mediterrane voedingspatroon. Dat bevat minder verzadigde vetten en meer groenten en fruit dan de voeding in noordelijkere landen.
* Hoe hoger de beschikbaarheid van groente, fruit, vis en olijfolie, hoe lager de totale sterfte, kanker en sterfte aan coronaire hartziekten. (BRON: RIVM)
* Gezonde voeding kan een kwart van de kankers en hart- en vaatziekten voorkomen. (BRON: RIVM)
* Als de gehele Nederlandse bevolking zou voldoen aan de Richtlijnen goede voeding, zouden er de komende twintig jaar naar schatting 140.000 minder mensen sterven. (BRON: RIVM)

25 september 2010 wordt De Gezonde & Natuurlijke Keuken in Nederland geïntroduceerd.

Het tijdschrift is tweemaandelijks te verkrijgen via de natuur en reformwinkels en online via een abonnement bij www.degezondekeuken.nl.

Prijs per nummer EUR 2,95.