Ingezonden persbericht

Edward van de Vendel & Anoush Elman
winnen Jenny Smelik-IBBY prijs 2010
voor 'De gelukvinder'

De Jenny Smelik-IBBY prijs is genoemd naar en ingesteld ter herinnering aan de in 1980 overleden kinderboekenschrijfster Jenny Smelik-Kiggen, en wordt sinds 1982 tweejaarlijks door IBBY-Nederland (International Board on Books for Young People) uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan jeugdliterair werk, waarin de cultuur van etnische minderheden aan de orde komt op een dusdanige wijze dat het een bijdrage levert aan de totstandkoming van een beter begrip voor mensen uit 'minderheids-groepen' in de breedste zin des woords. De prijs bedraagt 2000 euro. De prijs wordt op 26 november 2010 uitgereikt tijdens de jaarlijkse vriendendag van IBBY (nadere gegevens hierover volgen nog).

Edward van de Vendel en Anoush Elman: 'De gelukvinder' (uitgeverij Querido).

De jury was unaniem in haar oordeel over het prijswinnende boek, De Gelukvinder. In dit boek wordt zeer voelbaar gemaakt hoe het is om vluchteling te zijn. De fraaie literaire structuur helpt daar zeker aan mee. Het toneelstuk van de hoofdpersoon fungeert als een aanklacht. Het spreekt als tijdsdocument Nederlanders, westerlingen aan. Het open eind van het verhaal met twee mogelijkheden ervoer de jury als indrukwekkend. Het verhaal biedt een goed tegenwicht aan het groeiend wantrouwen in de hedendaagse maatschappij (uit het juryrapport).

Eervolle vermelding voor Shaun Tan: 'De Aankomst' (uitgeverij Querido).

Evenals twee jaar geleden heeft het bestuur van IBBY-Nederland, op voordracht van de jury, besloten dit jaar opnieuw een eervolle vermelding bij de Jenny Smelik-IBBY prijs (500 euro) toe te kennen, dit keer aan 'De aankomst' van Shaun Tan. "Het knappe van dit boek is dat het zonder woorden, alleen in beeld, zowel positieve als negatieve sferen weet op te wekken. Steeds is er de confrontatie met het menselijke, persoonlijke verhaal. Het verhaal van de vluchteling, de emigrant is een universeel verhaal." (uit het juryrapport).
De jury voor de Jenny Smelik-IBBY prijs 2010 bestond uit Eva Devos, Gail Trouw, Daan Beeke, Toin Duijx en Jant van der Weg-Laverman als voorzitter.



Ingezonden persbericht