Gemeente Amsterdam stadsdeel West



Opening recreatiepad tussen Amsterdam en Halfweg

20 september 2010
Persbericht
Op 26 september openen portefeuillehouders Dirk de Jager (West) en Paulus de Wilt (Nieuw-West) een nieuwe route: het Brettenpad. Het pad ligt in het noordwesten van Amsterdam, tussen de Haarlemmerpoort en Halfweg. De route van 11 kilometer is aangeduid met groen/witte stippen. Om 12.30 uur wordt het informatiebord met de route onthuld in het Westerpark. Daarna geven de portefeuillehouders het startschot voor het evenement Bretten by Bike.

De stadsdelen West en Nieuw-West werken onder de naam Radiaal West/ De Bretten samen om meer bedrijvigheid, natuurliefhebbers, sporters en dagjesmensen naar De Bretten te trekken. Daarvoor zijn een aantal projecten gestart. Een onderdeel van deze projecten is de aanleg van het Brettenpad. Ook organiseren de stadsdelen een aantal sportieve evenementen in het gebied, waaronder de Bretten by Bike fietspuzzeltocht.

De route
Het Brettenpad ligt tussen de Haarlemmerpoort en Halfweg (v.v.). Hoogtepunten onderweg zijn onder andere; het industriële erfgoed Westergasfabriek, restanten van de eerste Nederlandse spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem, het oude vissers- en havendorp Sloterdijk, dat uit de 15e eeuw stamt, en restanten van de middeleeuwse IJdijk. In het gebied liggen ook meerdere sportparken en volkstuinparken. Opvallend in het gebied is de in 1631 aangelegde Haarlemmertrekvaart.

Richting Halfweg liggen de Amsterdamse natuurgebieden De Kluut en Lange Bretten, een stadswildernis waar je doorheen kunt struinen.

Bretten by Bike
Op 26 september organiseren de stadsdelen de Bretten by Bike, een fietspuzzeltocht voor jong en oud van 15 kilometer. Door middel van activiteiten onderweg leren de deelnemers het gebied De Bretten van een hele andere kant kennen. Tussen 13.00-15.30 uur kan er op drie startlocaties een route/puzzelkaart opgehaald worden. De drie startlocaties zijn:(1)Cultuurpark Westergasfabriek op het marktplein (tegenover het oude stadsdeelkantoor), (2)Ingang Volkstuin de Bretten aan de Seineweg 16, (3)Ingang Volkstuin de Groote Braak aan de Daveren 25. Tot 16.30 uur mogen de kaarten worden ingeleverd bij de startlocaties. Aan het eind van de middag zijn mooie prijsjes te winnen, na inlevering van de deelnemerskaart.

---