Gemeente Zoetermeer

Autovrije zondag: spetterend straatspeelfeest op Voorweg

Ingang stadsboerderij Het Buitenbeest

Tijdens de Zoetermeerse autovrije zondag op 26 september is de Voorweg het terrein van spelende kinderen. Stadsboerderij Het Buitenbeest en de Zoetermeerse VrijeTijdsCentra organiseren een spetterend straatspeelfeest op het gedeelte van de Voorweg tussen de stadsboerderij en halte Voorweg van RandstadRail. Van 10.00 tot 17.00 uur is dit gedeelte van de weg afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer.
Kinderen vanaf 4 jaar kunnen tussen 11.00 en 16.00 uur meedoen aan allerlei spelletjes en knutselactiviteiten. Zo is er een voetbalkrachtmeter, een mega sjoelbak en een pannakooi. Ook kunnen de kinderen zich laten schminken, meedoen aan het geurenspel of meedoen aan het schedelraadspel. Verder komen er allerlei dieren naar de Voorweg en is er een imker aanwezig. Om aan alle activiteiten mee te kunnen doen, kunnen kinderen een deelnamekaart van 2 euro kopen bij het VrijeTijdsCentrum.

Sportievelingen kunnen op de autovrije zondag hun energie kwijt bij de Starshoe Autoloosloop, georganiseerd door Road Runners Zoetermeer in samenwerking met de gemeente, Stichting Floravontuur en de Stichting Zoetermeer Topsport. Om 11.15 uur start de Kinderloop (1,5 kilometer)vanaf de Markt. Om 12.00 uur starten vanaf hetzelfde punt de 5, 10 en 21,1 kilometer. Dezelfde dag wordt de Klaverblad Geuzenmijl (1574 meter) gelopen. De dames starten om 11.30 uur, de heren om 11.40 uur. Start en finish zijn op het Stadhuisplein.

Voor wandelliefhebbers is er de Geuzenwandeling, langs bekende en minder bekende stukjes Zoetermeer die in de tocht van de Geuzen een belangrijke rol speelden. Inschrijven is alleen mogelijk op de dag zelf, in de kantine van de gemeente Zoetermeer aan Frankrijklaan 6. Kijk voor de afstanden en starttijden op www.ilion.nl.

In september vieren landen in heel Europa de Europese Mobiliteitsweek (voorheen Week van de Vooruitgang). Ook Zoetermeer stond met een uitgebreid programma stil bij duurzame manieren om van A naar B te komen. De autovrije zondag vormt de afsluiting van de Europese Mobiliteitsweek in Zoetermeer.