Gemeente Zoetermeer

Rondleiding in de Natuurtuin

rondleiding Natuurtuin
Op zondag 26 september kunnen natuurliefhebbers weer meewandelen met een gids door de Natuurtuin. De wandeling begint om 14.00 uur bij 't Westpunt in het Westerpark en duurt ongeveer een uur. Deelname is gratis.

Ook bij slecht weer gaat de rondleiding door. Kaplaarzen en waterdichte kleding worden dan aanbevolen. De paden in de natuurtuin zijn niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Honden mogen helaas niet mee.

De herfst is begonnen: bomen en struiken beginnen te kleuren. Vele soorten vruchten en bessen zijn te zien, zoals de gele mispel, de paarszwarte vlierbessen en de rode rozenbottels. Bij de herfst horen paddenstoelen en spinnen. Grote kans dat ze te zien zijn in de natuurtuin. Op zachte, zonnige dagen vliegen nog bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders. Ze zijn op zoek naar nectar uit planten die heel laat bloeien, zoals de klimop die pas in oktober bloeit.

Biodiversiteit
In de Natuurtuin groeien inheemse planten. De gemeente wil deze spontaan levende plant- en diersoorten op haar grondgebied in stand houden en liefst nog iets laten groeien. Zo blijft de biodiversiteit in de stad op peil. Biodiversiteit is al het leven op aarde, zoals planten, dieren en mensen. De enorme verscheidenheid aan levende organismen is behalve mooi en nuttig, ook noodzakelijk. Helaas sterven over de hele wereld steeds meer soorten uit. Hierdoor komt de stabiliteit van het leven in gevaar. Deskundigen zien dit als het grootste milieuprobleem van deze tijd. Daarom hebben de Verenigde Naties 2010 uitgeroepen tot 'Het jaar van de Biodiversiteit'. In het kader van Duurzaam Zoetermeer organiseert de gemeente dit jaar diverse activiteiten rondom het thema biodiversiteit.

Meer info
Een folder over de Natuurtuin is verkrijgbaar in de hal van het Stadhuis en bij 't Westpunt in het Westerpark. Voor groepen en andere belangstellenden is het mogelijk op andere dagen een rondleiding aan te vragen. Voor informatie kunnen geĂŻnteresseerden contact opnemen met een van de natuurgidsen, 079- 331 0669 en 079-341 3473 of via de e-mail natuurtuin.zoetermeer@xs4all.nl.