KRO

Zondag in KRO Brandpunt: Miljoenen euro's overheidsgeld in voetbalclubs

Uitzenddatum: 26/09/2010

Zondag 26 september (22.15 uur, N2) in KRO Brandpunt een reportage over voetbalclubs die in leven worden gehouden door miljoenen euro's gemeenschapsgeld. Verder een portret van Commando Kevin die in Uruzgan om het leven kwam en een gesprek met Job Cohen die zich gaat opmaken voor een rol in de oppositie waar hij volgens velen helemaal niet geschikt voor is.

De gemeente als suikeroom
Dertien clubs in het betaald voetbal zijn bijna failliet maar worden in leven gehouden met miljoenen euro's gemeenschapsgeld. Zo ook in Maastricht. De plaatselijke eerste divisieclub moest van de KNVB met -7 punten beginnen aan de nieuwe competitie vanwege de financiële wanorde. Wat ging er mis bij het ooit zo roemruchte club MVV? En waarom houdt de gemeente die club ook nu weer overeind? De gemeente als suikeroom. Wouter Kurpershoek reisde naar het Maastricht en sprak met de wethouder, de nieuwe clubvoorzitter en oud-burgemeester Gerd Leers over de zoveelste redding van us MVV"ke.

Kevin was commando
Op 6 september 2009 loopt de commando-eenheid van Kevin van de Rijdt in een hinderlaag van de Taliban. Kevin wordt geraakt als hij dekking probeert te zoeken. Een puntvijftig-granaat van een antitankwapen gaat dwars door zijn schermvest heen en doorboort z'n longslagader. Hij is op slag dood. Voor het eerst sinds de jaren '50 sterft een Nederlandse commando op het slagveld. Thuis in Venray blijft een vader gewond achter. Fons de Poel schets met hem een portret van Kevin die commando was.

Premier zonder podium
Hij gaf er naar eigen zeggen de mooiste baan van het land voor op om premier van het land te worden. Het zag er goed uit voor burgemeester Job Cohen van Amsterdam toen hij in maart van dit jaar Wouter Bos opvolgde als politiek leider van de PVDA. Maar nu een, een half jaar later, is alles anders. Hij won de verkiezingen niet, verloor de formatie en moet zich nu gaan opmaken voor een rol in de oppositie waar hij volgens velen helemaal niet geschikt voor is. Sven Kockelmann haalt Job Cohen op in Den Haag en samen rijden ze naar huis. Een persoonlijk gesprek op de achterbank van de auto over hoe het nu toch verder moet met de premier zonder podium.

KRO Brandpunt, zondag 26 september, 22.15 uur, Nederland 2