Ingezonden persbericht

Datum 22 september

GastGastgeber Finale Oberhausen

Op zondag 26 september vanaf 15.00 uur vindt rond het Hauptbahnhof van Oberhausen de finale plaats van het GastGastgeberproject in de voormalige watertoren van het station.
GastGastgeber Oberhausen was de aftrap van 'Avontuurlijk overnachten in NL-Design' in het Ruhrgebied in het kader van de culturele hoofdstad 2010 en vond plaats van mei tot en met september.
Tijdens deze finale wordt het potentieel bekeken van hergebruik van industrieel erfgoed door tijdelijke cultuur- en kunstprojecten die een opmaat moeten vormen naar permanent 'nieuw' gebruik. Dit is van groot belang voor de uitstraling van de stad Oberhausen.
Een groep vertgenwoordigers van de BNO en BNA onder aanvoering van Dutch DFA, curator Jurgen Bey, gastontwerpers van GastGastgeber Oberhausen en andere belangstellenden bezoeken verschillende leegstaande gebouwen rondom het Hauptbahnhof. Met gastheer KITev (het kunstenaars collectief dat de watertoren van het station beheert) wordt onderzocht of een gevangenis, het voormalig postkantoor en een belastingkantoor mogelijkheden bieden voor hergebruik door creative organisaties. Intendant Hans Venhuizen zal het gehele project GastGastgeber uiteenzetten. Het project duikt op in het hele Ruhrgebied en is gebaseerd op hergebruik van gebouwen en objecten in samenhang met Nederlands design. Jurgen Bey zal zijn visie op het hergebruik van de watertoren in Oberhausen als tijdelijke verblijfsruimte toelichten, terwijl enkele bij de inrichting betrokken ontwerpers hun impressies van Oberhausen en het Ruhrgebied weergeven. Een bezoek aan de watertoren is onderdeel van het programma.
Aan het eind van de middag volgt een afrondend debat over de bevindingen en inzichten van deze middag met een panel van experts.
De performance van Tjyying Liu rondom het Rubberenhuis is de start van het avondprogramma op de Museumsbahnsteig. Als het donker is wordt de video-art van KIT.ev geprojecteerd voor de bovenste ramen van de Wasserturm en de nieuwe belichting van het stationsuurwerk gepresenteerd.

Het project GastGastgeber beweegt zich als een kralenketting door het Ruhrgebied waar tijdelijke voorzieningen opduiken op locaties waar Nederlandse activiteiten zijn in het kader van NL-Ruhr.
In de periode van mei tot en met september hebben 180 mensen uit zowel Nederland als Duitsland gebruik gemaakt van het tijdelijke gastenverblijf in de Wasserturm van het Hauptbahnhof en hebben veel mensen de toren bezocht voor een gratis rondleiding.
Een ander onderdeel van het project is een aantal als gastenverblijven ingerichte arbeiderswoningen in Dortmund die nog tot eind oktober te bezoeken zijn. Gilian Schrofer richtte deze appartementen in met klassiekers en hedendaagse meubels van Nederlands ontwerp en schilderde de buitengevel van het blok met fabrieksrestanten verf tot een kleurrijk geheel met de titel Dutch Colors. In het weekend van 24 tot en met 26 september is de mobiele pop-up store te bezoeken tijdens het festival Brachen Siedung in het Landschaftspark Duisburg-Nord. De GastGastgeber-STORE in Halle 5 van Zeche Zollverein in Essen is open tot en met 17 oktober.

Van mei tot en met oktober vindt in het Ruhrgebied het project GastGastgeber plaats: 'Avontuurlijke Overnachtingen in NL-Design'. Hans Venhuizen is intendant van dit project in het kader van NL-RUHR. GastGastgeber maakt onderdeel uit van het officiële programma van RUHR.2010. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiele steun van Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA) en de Ministeries van Buitenlandse Zaken (initiatiefnemer), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (mede-initiatiefnemer) en Economische Zaken.

////////

Programma GastGastgeber Finale

15:00-15:30 Opening/ welkom op het Rheinisch Industriemuseum door KIT.ev, RIM (Rheinisches Industrie Museum) en vertegenwoordigers van de stad Oberhausen.

15:30 Presentatie door KIT.ev: ontwikkeling en mogelijkheden van cultureel erfgoed in het gebied rondom het centraal station en het gebied van RIM en Altenberg

16:00 Presentatie van Hans Venhuizen (intendant), Jurgen Bey en enkele ontwerpers die in de Wasserturm gewerkt hebben.

17:00 Rondleiding door de leegstaande gebouwen rondom het centraal station als het postkantoor, het belastingkantoor, de gevangenis en de watertoren

18.00 Debat met een panel van experts/ persconferentie

18:30 Na afloop: publieks rondleiding door de gastenverblijven met Jurgen Bey, ontwerpers en KIT.ev

Vanaf 20:00 Vervolg programma op het Museumbahnsteig, videoprojectie vanuit de Wasserturm en nieuwe RGB LED verlichting van de torenklok.

Noot voor redacties