Ingezonden persbericht


persbericht
Plaats: Haarlem
Datum: 6 september 2010
Europese Dag van de Talen 2010

'Talen bouwen bruggen!'

Op 26 september 2010 viert heel Europa de Europese Dag van de Talen. Het Europees Platform - internationaliseren in onderwijs en diverse talen- en cultuurcentra organiseren evenementen om aandacht te vestigen op deze dag. Het thema is dit jaar 'Talen bouwen bruggen!'. De focus ligt op een vreemde taal als brug tussen mensen van verschillende achtergronden. Bijvoorbeeld in de klas, in de buurt of in de hele wereld. De taal van een ander spreken, is een manier om elkaar beter te begrijpen.

Het Europees Platform organiseert twee wedstrijden in het kader van de Europese Dag van de Talen 2010. De blikvanger is de wedstrijd 'Talen bouwen bruggen!' voor leerlingen van middelbare scholen in heel Nederland. De winnaars van deze wedstrijd beleven op vrijdag 26 november, twee maanden later, een spannende 'talige' dag samen met teams van scholen uit heel Nederland. Deze leerlingen nemen dan deel aan het evenement 'Talen bouwen bruggen!' in de Talent Factory in 's-Hertogenbosch. Daar zullen zij leren rappen met behulp van vreemde talen. In de workshop "Sorry, I don't snap you" leren ze door middel van drama miscommunicatie te herkennen. De dag wordt afgesloten met een ren-je-rot-quiz gepresenteerd door Valerio, bekend van TMF en BNN.

De tweede wedstrijd is voor alle basisscholen en middelbare scholen. Ze kunnen meedingen naar de geldprijzen voor de 'Beste Dag van de Talen op School'. Om daarvoor in aanmerking te komen, organiseert iedere deelnemende school op haar eigen manier een bijzondere en inspirerende Europese Dag van de Talen.

Ook cultuurcentra vieren taaldiversiteit
De cultuurcentra (o.a. Maison Descartes) organiseren samen een Europees talenfeest voor Nederlandse leerlingen uit groep 8 en de brugklas. Op vrijdag 24 september kunnen de leerlingen spelenderwijs kennismaken met vier van de acht aangeboden talen: Pools, Spaans, Hongaars, Italiaans, Bulgaars, Tsjechisch, Duits en Frans.

Europese Dag van de Talen
Naar aanleiding van het succes van het Europees Jaar van de Talen (2001) en de eerste Europese Dag van de Talen is 26 september gekozen om elk jaar specifieke aandacht te besteden aan de bevordering van het leren van talen. Op en rond deze datum worden allerlei evenementen georganiseerd en initiatieven ontplooid waardoor het Europees Jaar voor de Talen jaarlijks een vervolgdag krijgt. Officieel is 26 september de dag, maar we vieren het dit jaar vooral op 24 en 27 september.

Lees verder over de activiteiten op de Europese Dag van de Talen 2010: www.europeesplatform.nl/dagvandetalen talen@epf.nl
T 023 553 11 50, Marleen Dermout.


Noot voor redacties


Noot voor de redactie,