Ingezonden persbericht


Persbericht

20 september 2010

Navigeren over de Brabantse Wal

Zondag 26 september vindt de derde editie plaats van de Brabantse Wal Dag op landgoed Lievensberg aan de Balsedreef in Bergen op Zoom. De Brabantse Wal Dag is gratis toegankelijk en duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Aan het evenement nemen tientallen bedrijven en organisaties deel. Ze laten 26 september zien wat de Brabantse Wal allemaal te bieden heeft op het gebied van toerisme, recreatie, natuur, kunst en cultuur. Wilt u meer zien dan dat? Laat u dan wandelend of fietsend met GPS navigatie leiden over de Brabantse Wal.

Artistieke GPS routes op www.kunstroutesbrabant.nl Natuur, cultuur, erfgoed en kunst; met de GPS wandel- en fietsroutes op kunstroutesbrabant.nl is het mogelijk alles in één route te beleven. De artistieke GPS routes van het brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc) laten kunst, techniek en natuur elkaar letterlijk ontmoeten. Het GPS systeem gidst wandelaars en fietsers langs de bezienswaardigheden in Brabant. Via de mobiele telefoon verhalen kunstenaars, dichters en componisten over verleden, heden en toekomst. Gedichten, muziek, intervieuws maar ook afgebeelde informatie als oude kaarten, fotomateriaal en animaties. De wandelaar of fietser kan het allemaal zien en horen via de smartphone met GPS terwijl de route afgelegd wordt. Op de nieuwe website www.kunstroutesbrabant.nl zijn 2 routes te vinden gelegen in West-Brabant: Het Verdronken Land van West-Brabant en Het land van contrasten rond Steenbergen. De eerste loopt tussen Woensdrecht en Bergen op Zoom en voert langs 2 kunstwerken: De emmer van toen is de buis van nu van Auke van der Heide en Jan Wessendorp en De Traan van Edward Geluk. Dit is nog maar het begin; de site blijft de komende jaren groeien en zal uitgebreid worden met meer routes. Zo wordt gewerkt aan een route in het Groene Woud (driehoek tussen Tilburg, 's-Hertogenbosch en Eindhoven) en één langs het Brabantse deel van de A50 tussen Eindhoven en Oss.

Het landschap van West Brabant lijkt leeg maar verbergt een prikkelende en tot de verbeelding sprekende geschiedenis. Deze wordt bloot gelegd door de POI's (Points of Interest) waaruit de routes zijn opgebouwd. De POI's liggen op korte of langere afstand van elkaar en bestrijken al met al zo'n 40 kilometer. De routes zijn niet opgebouwd van A naar B, maar kunnen op willekeurige plaatsen worden gestart. Het zijn zwerfroutes, die de nieuwsgierige en zelfstandige fietser of wandelaar tot een eigen inbreng uitnodigt. ? Vanaf het landgoed Lievensberg kan direct een deel van de route gefietst worden. De tocht van 2 tot 3 uur lang start bij Stayokay aan de Boslustweg 1.

Jongeren ontmoeten boomhelden via GPS game
Het iBeleefpad Superboom is een leerzaam Outdoor Game waarmee jongeren onderweg tal van avonturen beleven. Deze game in de natuur is een uitdaging. Met de GPS in de hand ontmoeten jongeren boomhelden, waaronder Duurzame Doug, een topbasketballer die graag punten maakt en de stoere Boom van een Vent, die zijn ware liefde nog niet heeft gevonden. De boomhelden helpen de kinderen op hun avontuur door mist, storm en brand. De route wordt gekoppeld aan de landschapselementen op de Brabangtse Wal. Het is een vernieuwende aanpak van milieueducatie die aansluit bij de belevingswereld van de gamende jeugd en spelenderwijs meer inzicht en respect voor de biodiversiteit van de omgeving bijbrengt. Tijdens de week van de Nationale Boomfeestdag werd dit jaar in de gemeente Bergen op Zoom het IBeleefpad Superboom gelanceerd. De provincie Noord-Brabant stelde een flinke subsidie beschikbaar voor dit project. Er komen in totaal zes iBeleefpaden op en rond de Brabantse Wal. Op zondag 26 september starten doorlopend wandeltochten vanaf Stayokay (Boslustweg 1). De tocht is gratis en duurt 1 tot 1,5 uur. Er zijn een beperkt aantal games beschikbaar.

Bovenstaande activiteiten vormen slechts een greep uit het programma. De Brabantse Wal Dag biedt volop entertainment en ontspanning: bezoekers kunnen proeven van streekgerechten, er is muziek en dans en een keur aan activiteiten voor kinderen en volwassenen. Op de informatiemarkt presenteren ondernemers en non-profit organisaties hun aanbod op het gebied van recreatie, toerisme, natuur, kunst en cultuur.

Liever een gids dan GPS?
Liever met een gids op pad? Tijdens de Brabantse Wal Dag begeleiden gidsen van IVN afdeling Groene Zoom u tijdens een natuurwandeling over de Brabantse Wal. De wandeling duurt 1 tot 1,5 uur en start om 11.00, 13.00 en 15.00 uur vanaf Stayokay, Boslustweg 1.

Programma

Onderdeel Tijd (locatie)
Infomarkt doorlopend (Heidetuin)
Culinair Plein doorlopend (Heidetuin)
Smaakkas doorlopend (Heidetuin)
Bosgolf doorlopend (Stayokay)
Demonstraties Airbrush doorlopend (Heidetuin)
Dieren van de Brabantse Wal doorlopend (Stayokay) Golfdemo doorlopend (Heidetuin)
GPS-fietstocht (2-3 uur) doorlopend (vertrek Stayokay) GPS wandeling iBeleefpad Superboom (1-1,5 uur) doorlopend (vertrek Stayokay) Kinderspeurtocht Natuurmonumenten doorlopend (Smaakkas) Logospeurtocht Brabantse Wal doorlopend (Infomarkt) Optreden Hearts doorlopend (podium)
Ponyrijden doorlopend (Heidetuin)
Quiz Biodiversiteit Provincie doorlopend (Smaakkas) Schminken doorlopend (Infomarkt)
Springkussen doorlopend (Heidetuin)
Steltlopers doorlopend (Heidetuin)
Streetgolf Joy Company doorlopend (Heidetuin)
Tai Chi doorlopend (Heidetuin)
Opening Mountainbike route 11.00 uur (Stayokay) MTB-clinic 11.00 uur (Stayokay)
Natuurwandelingen IVN (1-1,5 uur) 11.00/13.00/15.00 uur (vertrek Stayokay) Roofvogeldemonstratie 4 demonstraties tussen 13.00 en 17.00 uur Overeenkomst Natuur&Milieu Educatief centrum 12.45 uur (Stayokay) Opening Blote Voetenpad 13.45 uur (podium)
Overdracht Brabantse Wal Dag 14.30 uur (Stayokay) Dansshow dansschool Jac vd Elshout 15.00 uur (podium) Opening project Halsters Laag 15.30 uur (locatie Halsters Laag) Dansshow dansschool Jac vd Elshout 16.00 uur (podium) Huifkartocht naar groenteteler Hopmans doorlopend (toegang Heidetuin) Open bedrijf groenteteler Hopmans doorlopend (Huijbergsebaan 498) Open bedrijf fruitteler Franken Fruit doorlopend (Heerlesebaan 32)

Hoofdlocatie Brabantse Wal Dag

Landgoed Lievensberg
Heidetuin
Balsedreef 2
Bergen op Zoom

Overige informatie:

Laat de auto thuis!
De organisatoren van de Brabantse Wal Dag roepen bezoekers met klem op om 26 september met de fiets of te voet naar het evenement te komen. "Dat past niet alleen goed bij de aard van het evenement, rond de Lievensberg is ook nauwelijks parkeergelegenheid", aldus Paul Versijp, van de gemeente Bergen op Zoom. De Lievensberg is een 127 hectare groot landgoed, ten oosten van de A58 bij Bergen op Zoom.

Streekorganisatie Brabantse Wal
Stuwende kracht achter de Brabantse Wal Dag is de streekorganisatie Brabantse Wal. Het werkgebied van deze organisatie omvat de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht. De streekorganisatie is een samenwerkingsverband tussen een groot aantal overheden, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Zij willen de kernkwaliteiten van het landschap versterken en de sociaal-economische ontwikkeling van het gebied stimuleren.

Bijgesloten afbeeldingen:

- Streekmerk Brabantse Wal