Ingezonden persbericht


DRAMASERIE RETOUR URUZGAN: EINDE OEFENING?
Retour Uruzgan, zondag 26 september en zondag 3 oktober, om 21.05 uur, op Nederland 2

In Uruzgan kwamen tot nu toe 24 Nederlandse militairen om het leven. Velen raakten gewond of maakten ernstig bedreigende situaties mee. Nu de missie in Uruzgan stopt en 'onze' jongens en meiden terug naar huis komen resten de grote vragen: Hoe verwerk je wat je daar meemaakte en hoe zinvol was het allemaal? Hoe makkelijk is het om vanuit het extreme Uruzgan weer in het dagelijkse leven in Nederland te stappen? Een aantal vragen die in de tweedelige EO-dramaserie aan bod komen. Retour Uruzgan is een spannende, ontroerende, filmisch gedraaide serie met een hoopvol slot over naastenliefde.

Plot
In Retour Uruzgan komt eerste-luitenant Huub Beckers terug in Nederland na een ingrijpende gebeurtenis. Een van zijn ondergeschikten is bij een incident met een bermbom omgekomen. In de aanloop naar de begrafenis worstelt Huub met zijn gevoelens en vragen: Had hij zijn dood kunnen voorkomen? Vragen die hij liever uit de weg gaat. Journaliste Judith Wezendonk duikt juist op het incident en dus ook op Huub. Ze was er namelijk zelf bij en is er erg verontwaardigd over. Haar onderzoek brengt ook verontrustende feiten op tafel: Huub komt steeds verder onder druk te staan...

Producent: Talent United
Scenario: Dick van den Heuvel (Russen, Van Speijk, Missie Warmoesstraat) Regie: Erik van t Wout (Baantjer, Spangen, Verborgen Gebreken) D.O.P.: Mark de Blok (In Therapie, Verborgen Gebreken, Russen) Muziek: Fons Merkies (De storm, De dominee, Vuurzee)

Cast: IJbert Verweij (Huub), Hanneke Last (Judith), Mike Weerts (Michiel), Clara Hupkes Bovenberg (Marion)