Ingezonden persbericht


Persbericht

Haarlem, 22 september 2010

Vijf jaar Allerzielen Alom - kunst tot herdenken

----------

Zondag 26 september - Winthontstraat 7 t/m 13, 1013 BR Amsterdam DE MUZE VAN HET HERDENKEN, VIJF JAAR ALLERZIELEN ALOM

Boekpresentatie van 13.00 tot 15.00 uur
Allerzielen Alommarkt 15.00 tot 19.00 uur

----------

Allerzielen Alom bestaat vijf jaar. In 2005 begon Ida van der Lee met het initiatief op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. In 2007 kreeg Allerzielen Alom een vervolg met ondersteuning van Provincie Noord-Holland en andere fondsen met vijf vieringen in Noord-Holland (Amstelveen, Blaricum, Castricum, Purmerend en Schagen). Inmiddels is het overal in het land opgepakt door gemeenschappen, uitvaartorganisaties en kunstinstellingen. In vijf jaar tijd bezochten 35.000 mensen de meer dan veertig vieringen die geïnspireerd zijn door dit concept. De dodencultuur in Nederland is met dit kunstzinnige concept hiermee verrijkt en vernieuwd.

Allerzielen Alom biedt gelegenheid om de doden te herdenken op een manier die aansluit bij de samenleving van nu. Het geeft opnieuw vorm aan een van oorsprong katholieke traditie, maar is niet gebonden aan een religie. Begraafplaatsen worden 's avonds gastvrij ingericht met licht, vuur, klank en kunst. Kunst is de motor van de verbeelding en geeft toegang tot het mysterie van de dood. Om deze gegroeide praktijk van Allerzielen Alom continuïteit en kwaliteit te geven is het belangrijk om gebruik te blijven maken van de poëtische kracht van kunst. Allerzielen Alom zal zich meer gaan concentreren op overdracht van kennis en ervaring aan nieuwe initiatieven, het opleiden van kunstenaars en het leveren van producten en diensten die de kunstenaars hebben ontwikkeld.

Programma najaar 2010
Boekpresentatie zondag 26 september van 13.00 tot 15.00 uur De tweede publicatie De muze van het herdenken - Vijf jaar Allerzieelen Alom maakt zichtbaar maakt hoe kunst het Allerzielenfeest in een seculiere samenleving opnieuw betekenis geeft. Opgave bij info@allerzielenalom.nl

Allerzielen Alommarkt 26 september van 15.00 tot 19.00 uur Ontwerpers en kunstenaars presenteren hun voor Allerzielen Alom ontwikkelde producten en rituele kunstvormen of diensten. Iedereen die zelf een Allerzielenviering wil organiseren kan deze producten en diensten bestellen of huren.

Vieringen
Dit jaar zijn er in oktober en november vieringen waar Allerzielen Alom bij betrokken is doordat we organisatoren hebben opgeleid of omdat we kunstenaars en kunstvormen leveren. Locaties en data: Roosendaal 29/10, Biezenmortel 30/10, Breda 31/10, Bergen 31/10, Amsterdam Buitenveldert 2/11, Santpoort-Noord 3/11 , Baarn 5/11. Meer vieringen: zie www.allerzielen.nl

----------

Allerzielen Alom is financieel mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, VSB Fonds, Kustenaars & Co., Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, Prins Bernard Cultuurfonds, Fred Foundation, Cultuurfonds Bank der Nederlandse Gemeenten, Kunst en Cultuur Noord-Holland, Yarden Crematorium Schagerkogge, Gmeenten Amstelveen, Blaricum, Castricum, Purmerend en Schagen, Stichting Vokkshogeschool Nederland, SNS Reaalfonds, gemeenten Edam-Volendam, Graft-de Rijp en Velsen.

----------

Kunst en Cultuur Noord-Holland ontwikkelt in nauwe samenwerking met Cultureel Erfgoed Noord-Holland producten en diensten die de zichtbaarheid, toegankelijkheid en betekenis van kunst en cultuur verhogen en projecten die de deelname aan cultuur vergroten.

----------