Ingezonden persbericht


14 september 2010

Steffie van den Oord te gast in Verzetsmuseum Amsterdam over Liefde in oorlogstijd

Op zondag 26 september om 12.00 uur verzorgt historica Steffie van den Oord in het Verzetsmuseum Amsterdam een lezing naar aanleiding van haar boek Liefde in oorlogstijd, vol boeiende levensverhalen over allerlei (on)mogelijke liefdes in 1940-1945. Een verloren of weer gevonden liefde, geheime liefde, betaalde liefde, het komt allemaal voorbij in haar lezing over de vele bijzondere gesprekken die aan het maken van het boek en de gelijknamige tentoonstelling in het Verzetsmuseum voorafgingen.

Annie vrijt met de vijand. 'Oorlog of niet: ik wilde Karl!' Ben, dwangarbeider, kust zijn eerste man. 'Het luchtalarm ging, het licht viel uit - en ineens pakt hij me beet en begínt hij te zoenen!' Rina en Mau wuiven naar elkaar in Auschwitz: 'Dat gaf moed!'

Grote liefdes
Van den Oords lezing is gebaseerd op gesprekken met ruim twintig mannen en vrouwen die - hun grote liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoeten - of verliezen. Hun geschiedenissen laten zien hoe mensen in moeilijke omstandigheden weten te overleven. En hoe gevoelens alles kunnen doorbreken - want wat zijn 'goed' en 'fout' in de liefde? 'Niets!' vond Annie, maar ze belandde wel in een opvoedingsgesticht.

Pijnlijk
Vaak vertelden de geïnterviewden hun verhaal voor het eerst:: daarvoor was het te pijnlijk. Het verstrijken van de tijd zorgde ervoor dat ze hun verhalen ná hun tachtigste toch nog wilden delen. Na afloop van de lezing zal Steffie van den Oord beschikbaar zijn om haar boek, te koop bij de balie van het Verzetsmuseum, te signeren. Bovendien hebben bezoekers van de lezing aansluitend de gelegenheid gratis de expositie Liefde in oorlogstijd te bekijken.

Datum: zondag 26 september

Aanvang: 12.00 uur

Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam

Entree: 10,- euro p/p; korting met museumkaart of vriendenpas van het Verzetsmuseum Amsterdam.

Reserveren: zeer aanbevolen via info@verzetsmuseum.org of telefoon 020 620 25 35


---

Verzetsmuseum Amsterdam

Lezing Steffie van den Oord over Liefde in oorlogstijd

Zondag 26 september, 12.00 uur

Openingstijden museum

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam di-vr 10.00 - 17.00 uur

tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 11.00 - 17.00 uur


---

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org