Collectie Stichting Vedute gaat digitaal


ROTTERDAM, 20100920 -- Op zondag 26 september 2010 lanceert Stichting Vedute haar nieuwe website: www.vedute.nl. Tevens worden drie nieuwe ruimtelijke manuscripten getoond van beeldend kunstenaar Giny Vos, architectenduo Maurer United en ontwerpers Rens Muis, Pieter Vos / 75B.

Na ruim tien jaar verborgen te zijn geweest voor het grote publiek, is de collectie van 176 ruimtelijke manuscripten nu online te raadplegen. Voorzitter Alma Ploeger van Stichting Vedute toont zich verheugd over de digitale ontsluiting. "De bijzondere collectie kan nu worden gezien door veel meer mensen dan voorheen. Alle werken zijn op de website te openen en vanuit verschillende perspectieven te zien. Ook staan er filmpjes op, waarin makers hun werk speciaal voor de site weer onthullen". Voorafgaande aan de lancering zal Martijn Stevens een lezing geven. Martijn Stevens is universitair docent bij de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar de invloed van digitalisering op kunstmusea.

Op 26 september tonen tevens drie kunstenaars/ontwerpers hun nieuwe manuscript: Giny Vos, architecten Maurer United en grafisch ontwerpers 75B: Rens Muis & Pieter Vos. Zij werden uitgenodigd om in het kader van de digitalisering van de collectie een digitaal manuscript te maken. De collectie bevat manuscripten van bekende en minder bekende Nederlandse ontwerpers waaronder: architecten Winy Maas, Ben van Berkel en Mels Crouwel; kunstenaars Moniek Toebosch, Peter Struycken en Guido Geelen; fotograaf Bas Princen; en modeontwerpers Marlies Dekkers en Jan Jansen.

www.vedute.nl
De nieuwe website is een ontwerp van het Rotterdamse grafisch ontwerpbureau 75B en is technisch gerealiseerd door PMS72.

locatie en aanvang
Auditorium Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, 3015 CX, Rotterdam, www.boijmans.nl
Aanvang: 14.00 uur. Zaal open 13.30 uur

Websites ontwerpers nieuwe manuscripten
www.75B.nl
www.ginyvos.nl
www.MaurerUnited.com

Vedute is in 1991 door kunstenaars Rob Bloem en Peter de Rijk opgericht met als doel een bibliotheek van ruimtelijke manuscripten op te bouwen: een verzameling van driedimensionale objecten die als gevisualiseerde gedachten het begrip ruimte zichtbaar en toegankelijk maken. Vedute wil hiermee nieuwe impulsen geven aan het denken en de discussie over ruimte en architectuur. Kunstenaars, vormgevers, architecten en personen werkzaam in andere disciplines worden uitgenodigd hun persoonlijke opvattingen over ruimte te verbeelden in een driedimensionaal werk dat in gesloten vorm 44 x 32 x 7 cm meet. De reden voor het formaat blijft ongewis, maar meer dan 150 Nederlandse kunstenaars, ontwerpers, musici, architecten en fotografen zijn de uitdaging aangegaan om hun visie op ruimte binnen het strakke formaat te tonen.
De collectie van Vedute is als langdurig bruikleen ondergebracht bij het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) te Rotterdam. In de studiezaal van de bibliotheek van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam wordt met enige regelmaat een aantal manuscripten tentoongesteld. Tevens organiseert Stichting Vedute zelf bijeenkomsten en tentoonstellingen waar toelichting wordt gegeven op manuscripten.

De nieuwe website is tot stand gekomen mede dankzij subsidies van de Mondriaan Stichting en het Stimuleringsfonds voor Architectuur.





Ingezonden persbericht