Mountainbikers bewijzen jongeren: diabetes, so what


DRIEBERGEN, 20100922 -- Op 26 september stappen Jitske Burgers en Rémon Monis op hun mountainbike om geld in te zamelen voor jongeren met diabetes. In een week tijd fietsen ze 500 kilometer van het pelgrimspad naar Santiago de Compostella in een sponsortocht. Met de opbrengst organiseren ze in 2011 een reis voor jongeren met diabetes.

Jitske (1974) en Rémon (1975) hebben zelf al jaren diabetes en laten zich in hun leven hierdoor niet belemmeren. Maar dat is niet altijd even makkelijk geweest. Vooral jongeren hebben vaak moeite met het leren accepteren en omgaan met een gecompliceerde ziekte als diabetes. De twee maken zich nu, samen met twaalf andere fietsfanaten namens de Stichting Auch-Compostelle, hard voor het financieel mogelijk maken van een reis voor deze jongeren. Een grensverleggende week waarin jongeren die moeilijk instelbaar zijn, of die hun ziekte slecht accepteren, ontdekken dat je wél alles kunt met diabetes. In een fysiek veilige omgeving met medische begeleiding en in een sociaal veilige omgeving met leeftijdsgenoten die ook diabetes hebben.

Passie voor verschil
Dat zo'n grensverleggende week verschil kan brengen in de overtuiging van jongeren, dat weten ze uit eigen ervaring. Maar ook door de activiteiten en weken die zij in vroeger voor de Diabetesvereniging Nederland organiseerden. Tijdens die activiteiten zagen ze wat zo'n week teweeg bracht bij de jongeren. Ze hebben dan wel diabetes, maar wanneer ze weten hoe daarmee om te gaan, kunnen ze ook gewoon grensverleggende activiteiten doen. Jongeren beseften: `diabetes, so what?!' De kick die Jitske en Rémon daardoor kregen, willen ze graag nog een keer meemaken en daarom besloten ze hun passie voor fietsen hiervoor in te zetten.

1.500 kilometer
In 2009 is een deel van de sponsortocht al afgelegd, de eerste 500 kilometer. Van 26 september tot en met 1 oktober 2010 legt de groep het tweede deel van de tocht af, waarin ze mountainbiken over de wandelpaden van het pelgrimspad. In 2011 fietst de groep de laatste kilometers waarmee ze de tocht van 1.500 kilometer afmaken. Tot nu toe leverden de sponsortocht in 2009 en andere inspanningen een totaalbedrag op van ¤11.000,-. Maar er is meer nodig om de week voor de jongeren met diabetes mogelijk te maken en de twee merken dat dit niet eenvoudig is in tijden van crisis. Reden temeer om de komende week flink door te trappen in de sponsortocht.





Ingezonden persbericht