Ingezonden persbericht



20 juli 2010

Zondag 26 september: een Brabantse Wal Dag boordevol extra's!

Landgoed Lievensberg aan de Balsedreef in Bergen op Zoom vormt zondag 26 september het decor van de derde editie van de Brabantse Wal Dag. Met dit evenement wil de Streekorganisatie Brabantse Wal de str eek nadrukkelijker profileren als toeristisch gebied.

De twee voorgaande edities van de Brabantse Wal Dag, op volksabdij OLV ter Duinen in Ossendrecht en op landgoed Mattemburgh in Woensdrecht, waren zeer succesvol. Deze evenementen trokken duizenden bezoekers. De derde editie van de Brabantse Wal Dag kan wederom op steun rekenen van lokale bedrijven op het gebied van toerisme en recreatie.

Volgens Paul Versijp, van de organiserende gemeente Bergen op Zoom, is de belangstelling voor deelname aan de dag groot. "Veel bedrijven en organisaties hebben zich al aangemeld. Van Staatsbosbeheer tot kaasboerderij De Zuidgeest en van waterschap Brabantse Delta tot camping Uit en Thuis. Vorig jaar namen uiteindelijke zo'n 35 bedrijven en organisaties deel. Dit jaar verwacht ik eenzelfde aantal." Net als vorig jaar is er niet alleen ruimte voor informatie maar is er ook volop entertainment en ontspanning. Versijp: "Bezoekers kunnen proeven van streekgerechten. En er zullen optredens zijn van lokale artiesten. Kortom, een uitje voor de hele familie."

Zo levert ook Stayokay in Bergen op Zoom een bijdrage. "Bezoekers aan de Brabantse Wal Dag kunnen bij ons op 26 september gratis het spelletje 'bosgolf' spelen", vertelt Bas van Kesteren, manager van Stayokay. "Ook breiden we ons terras uit en zorgen voor live muziek." Stayokay is een van de vele organisaties die ook meedoen aan de zogeheten toeristische boulevard op landgoed Lievensberg "Aan die boulevard staan allerlei regionale bedrijven op het gebied van toerisme en recreatie."

Profilering van de streek
Om de promotie van het gebied echt handen en voeten te geven, is onlangs de ondernemersvereniging Toerisme en Recreatie Brabantse Wal opgericht. Bestuurslid Van Kesteren is vol vertrouwen: "Nu lokale overheden en ondernemers de krachten gebundeld hebben, zal de Brabantse Wal nog aantrekkelijker en toegankelijker worden voor toerist en recreant." Ondertussen hoopt Van Kesteren dat de Brabantse Wal Dag uitgroeit tot een traditie. "De Brabantse Wal is bij het grote publiek nog niet heel erg bekend. En dat kan anders, want het gebied heeft ongekende mogelijkheden. De natuur op en rond de Brabantse Wal is natuurlijk fantastisch. Je kunt er naar hartenlust wandelen en fietsen. Maar ook op het gebied van cultuur heeft de Brabantse Wal veel te bieden. Neem alleen de stad Bergen op Zoom. En Antwerpen is niet ver. En vergeet niet: ook de zee is vlakbij. Die variatie is uniek. Kom daar maar eens om bij de Veluwe. Terwijl de Veluwe toch veel bekender is bij Nederlanders."

Nieuwe fietsroutes
Naast een Brabantse Wal Dag is de Streekorganisatie druk met andere initiatieven die de streek op de kaart moeten zetten. Zo zullen op de Brabantse Wal Dag 2 MTB-routes in gebruik worden genomen. Het betreft twee vaste mountainbike routes van respectievelijk 13,6 en 16,2 km welke lopen over de bosgebieden ten oosten van Bergen op Zoom en de grondgebieden van Brabants Landschap. Beide routes starten op het kruispunt van de Balsedreef en de Boslustweg ter hoogte van de Stayokay. Tijdens de Brabantse Wal Dat zal tevens, in het kader van het jaar van de biodiversiteit, een GPS-fietsroute worden gelanceerd.

Halsters Laag
Het Halsters Laag maakt deel uit van de Natte Natuurparel Oudland en Het Laag. In deze Natte Natuurparel wordt kwetsbare natte natuur hersteld en behouden. Eind 2009 is van een deel van de gronden in het Halsters Laag de bovenlaag verwijderd. Het afgraven van de bovenlaag heeft 2 doelen: het afvoeren van de ongewenste voedselrijke grond en het verlagen van de bodem, waardoor het zuivere grondwater beter bereikbaar is voor de bijzondere planten. Bij de herinrichting van het Halsters Laag is ook de recreatieve inrichting vernieuwd en verbeterd. Er is een parkeerplaats met informatiepaneel gekomen, een nieuwe, afwisselende wandelroute is uitgestippeld en het oude kerkepad van Moerstraten naar Lepelstraat is weer opengesteld voor wandelaars en fietsers. Het gebied is niet alleen interessant vanwege de rust en de natuur. Ook cultuurhistorisch is het erg waardevol, met name omdat het Halsters Laag onderdeel is geweest van de West-Brabantse Waterlinie. Tijdens de Brabantse Wal Dag wordt het project feestelijk geopend in het bijzijn van betrokkenen en geïnteresseerden.

Kaders

Lievensberg
De Lievensberg is een 127 hectare groot landgoed, ten oosten van de A58 bij Bergen op Zoom. Het gebied bestaat uit loof- en naaldbos, enkele stuifduintjes en 25 hectare heide. Het wordt druk bezocht door wandelaars. Het gebied is in eigendom en beheer bij de gemeente Bergen op Zoom. Een deel is in gebruik als waterwingebied van Brabant Water.

Overigens roepen de organisatoren van de Brabantse Wal Dag bezoekers met klem op om 26 september met de fiets of te voet naar het evenement te komen. "Dat past niet alleen goed bij de aard van het evenement, rond de Lievensberg is ook nauwelijks parkeergelegenheid", aldus Paul Versijp, van de gemeente Bergen op Zoom.

Streekorganisatie Brabantse Wal
De Streekorganisatie Brabantse Wal is een doelgerichte, krachtige en goed georganiseerde bestuurlijke en uitvoeringsgerichte organisatie. De Streekorganisatie is een samenwerkingsverband tussen een groot aantal overheden, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Zij werken samen aan het versterken van de kernkwaliteiten van provinciaal landschap de Brabantse Wal en het stimuleren van de sociaaleconomische ontwikkeling. Door samenwerking en regie brengt de streekorganisatie de Brabantse Wal als provinciaal landschap onder de aandacht van bewoners, consumenten, ondernemers, recreanten en toeristen. Om de streek een eigen identiteit te geven, heeft de streekorganisatie het Streekmerk Brabantse Wal ontwikkeld. Ieder jaar organiseert één van de vier Brabantse Wal gemeentes het streekfestival Brabantse Wal Dag. Dit jaar is gemeente Bergen op Zoom de regisseur.

Meer informatie over de Brabantse Wal, de streekorganisatie en de ondernemersvereniging is te vinden op: www.debrabantsewal.nl.


---