Ingezonden persbericht


Persbericht

14 september 2010

Derde editie Brabantse Wal Dag prikkelt de zintuigen!

Zondag 26 september vindt de derde editie plaats van de Brabantse Wal Dag. Deze keer vormt landgoed Lievensberg aan de Balsedreef in Bergen op Zoom het decor van dit succesvolle evenement. De Brabantse Wal Dag is gratis toegankelijk en duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Aan het evenement nemen tientallen bedrijven en organisaties deel. Ze laten 26 september zien wat de Brabantse Wal allemaal te bieden heeft op het gebied van toerisme, recreatie, natuur, kunst en cultuur.

Clinic mountainbiken
Zo kunnen bezoekers aan de Brabantse Wal Dag deelnemen aan een clinic mountainbiken, georganiseerd door de lokale mtb-vereniging. Dit ter gelegenheid van de opening van twee nieuwe mountainbikeroutes rond Bergen op Zoom. Beide routes starten en finishen bij de Stayokay in Bergen op Zoom. De ene route is 13,2 kilometer lang, voert noordwaarts, over tamelijk lastig terrein. De andere route is 16,2 kilometer lang, loopt in zuidelijke richting en kent een wat lagere moeilijkheidsgraad.

Blote voetenpad
Ook zal de gemeente Bergen op Zoom op 26 september een zogeheten 'blote voetenpad' openen. Dit pad, met een lengte van ruim twee kilometer, voert langs de mooiste plekjes van landgoed Lievensberg. Het is de bedoeling dat wandelaars dit pad echt op hun blote voeten lopen. Deze manier van wandelen prikkelt de zintuigen en zorgt voor een bijzonder contact met de natuur. Het is het eerste openbare blote voetenpad van Brabant en het kan tijdens de Brabantse Wal Dag bewandeld worden.

Smaakkas en GPS fietsroute
In de zogeheten Smaakkas, gerealiseerd dankzij financiële steun van de provincie Noord-Brabant, krijgen bezoekers uitleg rond het thema biodiversiteit. In deze kas organiseren provincie en Natuurmonumenten een quiz voor kinderen rond biodiversiteit. En vanuit de kas kunnen deelnemers een fietsroute maken met behulp van GPS. Deze tocht leidt langs tien highlights op het gebied van biodiversiteit rond de Brabantse Wal.

Excursies naar agrarische bedrijven
Vanuit landgoed Lievensberg kunnen ook excursies worden gemaakt naar twee nabij gelegen agrarische bedrijven: Franken Fruit en glastuinbouwbedrijf Hopmans. Hopmans (Huijbergsebaan 498) teelt tomaten en komkommers en doet dat op biologische wijze. Franken Fruit (Heerlesebaan 32) teelt onder meer appels, peren, kersen en pompoenen. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de boomgaard en krijgen informatie over alle (verrassende) gebruiksmogelijkheden van pompoenen. De excursies vinden doorlopend plaats per huifkar.

Bovenstaande activiteiten vormen slechts een greep uit het programma. De Brabantse Wal Dag biedt volop entertainment en ontspanning: bezoekers kunnen proeven van streekgerechten, er is muziek en dans en een keur aan activiteiten voor kinderen en volwassenen. Op de informatiemarkt presenteren ondernemers en non-profit organisaties hun aanbod op het gebied van recreatie, toerisme, natuur, kunst en cultuur.

Overige informatie:

Laat de auto thuis!
De organisatoren van de Brabantse Wal Dag roepen bezoekers met klem op om 26 september met de fiets of te voet naar het evenement te komen. "Dat past niet alleen goed bij de aard van het evenement, rond de Lievensberg is ook nauwelijks parkeergelegenheid", aldus Paul Versijp, van de gemeente Bergen op Zoom. De Lievensberg is een 127 hectare groot landgoed, ten oosten van de A58 bij Bergen op Zoom.

Vierde editie in Steenbergen
Na de evenementen in Ossendrecht, Woensdrecht en Bergen op Zoom zal de vierde editie (2011) van de Brabantse Wal Dag plaatsvinden in Steenbergen. Op 26 september zal de gemeente Bergen op Zoom de organisatie van het evenement officieel overdragen aan Steenbergen. Stuwende kracht achter de Brabantse Wal Dag is de streekorganisatie Brabantse Wal. Het werkgebied van deze organisatie omvat de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht. De streekorganisatie is een samenwerkingsverband tussen een groot aantal overheden, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Zij willen de kernkwaliteiten van het landschap versterken en de sociaal-economische ontwikkeling van het gebied stimuleren.

Bijgesloten afbeeldingen:

- Roofvogelshow

- Tai Chi demonstratie

- Brabantse Wal Dag plattegrond

- Streekmerk Brabantse Wal