Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dordrecht, 16 september 2010

OMSK presenteert Cold Turkey: een live montage van verkenningen in Kinshasa DRC

Kinshasa DRC
Direct na terugkeer uit Kinshasa DRC presenteert OMSK onder regie van Lotte van den Berg een live montage van het materiaal dat ze de afgelopen maanden tijdens een werkverblijf in Kinshasa heeft ontwikkeld. Samen met Guido Kleene (Compagnie Dakar), Toto Kisaku (K-Mu Théâtre Kinshasa), Nederlandse en Congolese theatermakers en kunstenaars werkte OMSK van begin juni tot eind september in Kinshasa aan het vooronderzoek voor een nieuwe voorstelling die april 2011 in première gaat in het Energiehuis in Dordrecht en die vervolgens zal toeren langs festivals in Nederland en Europa.

Deuxième monde
Geraakt door le deuxième monde, de parallelle geestenwereld die van grote invloed is op het Congolese bestaan, onderzoekt OMSK de kracht van de verbeelding, het ongrijpbare als houvast. Verkerend tussen twee werelden, vol van het leven in de miljoenenstad Kinshasa, plaatst ze de verkenningen in een eerste perspectief. In COLD TURKEY worden meegebrachte verhalen, beelden, situatieschetsen, eerste inzichten en urgente vragen gebracht.

OMSK
OMSK is begin 2009 gestart. Met een diverse groep theatermakers en kunstenaars, georiënteerd in verschillende culturen en actief in diverse disciplines, opereerde OMSK het eerste jaar in Dordrecht en omgeving, en maakte samen met een grote groep mensen uit Dordrecht HET VERDWALEN IN KAART. In 2010 verlegde OMSK het perspectief naar het verre onbekende en verbleef vier maanden middenin de miljoenenstad Kinshasa. Er werd gewerkt met Congolese theatermakers en kunstenaars, maar ook met fietsenmakers, straatkinderen en informatica studenten. Op een druk plein in het grijze zand, presenteerde OMSK elke vrijdag bij het vallen van de avond werk in wording en openbare repetities. In het gezamenlijk kijken en bevragen ontmoette ze een manier van denken, doen en zijn die verwart en verwondert. Met een korte lijn tussen maken en tonen, doorlopend in gesprek, verkende de deelnemende kunstenaars hoe er wordt gekeken. Hoe mensen naar de wereld kijken terwijl ze er middenin staan. Een deel van h et verzamelde materiaal is al te vinden op www.omsk.nl Tijdens COLD TURKEY toont OMSK een eerste analoge versie van dit 'levend archief'.

COLD TURKEY Rotterdam
In het kader van de Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg 26 september: Gouvernestraat (voorheen Lantaren / Venster), Rotterdam aanvang: 20.30 uur
kaartverkoop: www.deinternationalekeuze.nl

COLD TURKEY Dordrecht
6 t/m 9 oktober: Het Energiehuis, Dordrecht
aanvang: 20.00 uur
kaartverkoop: www.kunstmin.nl

COLD TURKEY AMSTERDAM
In het kader van Crash Course Congo
15 oktober: De Balie
aanvang: 20.30 uur
kaartverkoop: www.debalie.nl

Voor meer informatie: www.omsk.nl

OMSK // Dordrecht Kinshasa Dordrecht // 2010 2011 wordt gerealiseerd in samenwerking met Compagnie Dakar, K-Mu Théâtre Kinshasa, Theatre Embassy, Theaterfestival Boulevard 's-Hertogenbosch, Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg, Kunstenfestivaldesarts Brussel, Steirischer Herbst Graz, Zürcher Theater Spektakel. Coproductie NXTSTP met steun van het Cultuur Programma van de Europese Unie. Het onderzoek wordt financieel ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie, Oxfam Novib, SNS REAAL Fonds en VSB Fonds. OMSK ontvangt structurele subsidie van het NFPK+ en de gemeente Dordrecht.