IKON

P E R S B E R I C H T

Debat met o.a. Pronk en Boekestijn op Nederland Filmfestival

Is er nog een toekomst voor ontwikkelingssamenwerking?

Van 20 tot en met 22 september is in New York de VN-Millenniumdoelentop gehouden. Met nog maar vijf jaar te gaan tot einddoel 2015 is het erop of eronder voor de millenniumdoelen, terwijl in Nederland nou juist op ontwikkelingssamenwerking wordt bezuinigd. Decennialang groeide het budget mee met het BNP, maar die tijd lijkt voorbij. Welke signatuur het nieuwe kabinet ook krijgt, ontwikkelingssamenwerking is niet langer heilig. Nederland was van oudsher een gidsland op dit gebied. Die rol dreigt verloren te gaan. Is het in het belang van Nederland om de ontwikkelingshulp te halveren? Reden voor een debat met o.a. oud PvdA-minister van ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk en Arend Jan Boekestijn, historicus en voormalig VVD-fractielid van de Tweede Kamer voor ontwikkelingssamenwerking. De leiding is in handen van Harm Ede Botje, schrijver en redacteur van Vrij Nederland. Het debat vindt plaats op zondag 26 september tijdens het Nederland Filmfestival.

Aanleiding van het debat is de première van de documentaire De Belofte van schrijver en filmmaker Ton van der Lee en Eugène van den Bosch. De Belofte is kritisch over de beloftes die het Westen gedaan heeft aan ontwikkelingslanden; veel van deze beloftes zijn niet nagekomen, vooral waar het Afrika betreft. De film schetst drie intieme portretten van jonge Afrikanen in een dorp in het Ghanese regenwoud. Zij moeten elke dag vechten om te overleven. Voor hen is de hulp uit het westen slechts een niet nagekomen belofte. De film onderzoekt een alternatief voor de huidige vormen van ontwikkelingssamenwerking: kan het westerse geld beter worden ingezet om de Afrikanen hun mensen zelf te laten helpen?

Filmpremière van DE BELOFTE met aansluitend DEBAT
Zondag 26 september
Aanvang 16:15 uur
Pathé Rembrandt zaal 3, Oude Gracht 73 Utrecht

Het scenario van De Belofte is ontwikkeld met steun van Thuiskopiefonds en Nederlands Fonds voor de Film Deze coproductie van IKON en Eyeworks Film & TV Drama kwam tot stand met steun van ICCO, interkerkelijke organisatie voor internationale samenwerking en CoBO-fonds




IKON