Waterschap Aa en Maas

voor het klimaatprobleem

Symposium inspireert tot oplossingen voor het klimaatprobleem

Landbouw, natuur en overheden slaan de handen ineen om met klimaatveranderingen om te gaan. Dat was tijdens het symposium in het Noord-Limburgse Geijsteren opvallend zichtbaar. De Deltacommisaris, Wim Kuijken, stelde dat het Rijk niet zonder de regio kan in het oplossen van de wateropgave van de toekomst.

Tijdens het symposium lag de focus vooral op `overmorgen'. Pilots vroegen de aandacht van de aanwezigen. Zoals het peilgestuurd draineren van landbouwgronden en het herstellen van oude vennen, die in de winter water vast kunnen houden voor in de zomer. Maar ook de maatregelen die verder gaan, zoals het hele dal rondom de beek opnieuw, klimaatbestendig, inrichten. Het was duidelijk: deze pilots zijn geschikt voor een opschaling naar heel Brabant en Limburg.

Veel aandacht was er voor het project Nieuw Limburgs Peil. Henk van Alderwegen, voorzitter van waterschap Peel en Maasvallei, liet het in de praktijk zien. In zijn toelichting stelde hij dat communicatie in het hart van het beleid moet zitten, om dit soort projecten te laten slagen.

Met het oog op 2050 puzzelden de aanwezigen tijdens een boottocht over de manier waarop ruimtelijke ordening en waterbeheer verbonden kunnen worden. De deelnemers bekeken de problematiek door elkaars bril en leerden hoe oplossingen dichterbij te brengen.

Key-note spreker, Deltacommissaris Wim Kuijken, haalde vooral het belang van transparantie in de samenwerking aan. Hij is van mening dat er zonder actieve regio's, zoals Brabant en Limburg, geen Deltaprogramma kan bestaan. Samen leren houdt elkaar scherp. Eerlijk en open, met altijd ruimte om elkaar op te zoeken. "Er rijdt een trein naar Den Haag, gebruik hem. Ik ben aanspreekbaar voor regionale problemen en oplossingen."

De voorzitter van de Stuurgroep Deltaplan Hoge Zandgronden, Lambert Verheijen, beaamde dat van harte. "De strijd tegen watertekorten gaat door. We zoeken nieuwe partners waarmee ook de stedelijke problematiek en de inbreng van burgers een plek krijgen." De elf organisaties uit het Deltaplan Hoge Zandgronden gaan geïnspireerd samen verder aan de slag.