KNHS

Geslaagde opening van World Equestrian Games in Kentucky op laatste moment overschaduwd
26 september 2010
WEG - Nederlandse delegatie

1 | 2 | 3

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - Op zaterdagavond 25 september werden door de voorzitter van de FEI, Prinses Haya, de zesde World Equestrian Games geopend. "Kentucky heeft het paard in haar hart gesloten. Ik heb daar als kind veel over gelezen en later zelf ervaren dat dit werkelijk zo is. Kentucky is een land dat paarden ademt en daarom is het goed dat nu deze wereldkampioenschappen in acht hippische disciplines voor het eerst de oceaan zijn overgegaan en hier worden gehouden", aldus Haya.

Tijdens de opening kwamen de diverse aspecten van de hippische wereld van Kentucky voorbij, ronddravende Saddlebred's, zowel onder het zadel als in tuig, harddravers en volbloeds, maar ook schitterende Arabieren. Bijna 1500 personen namen deel aan zo'n 40 showonderdelen, die varieerden van onderwerpen als de prairies en het Wilde Westen tot Broadway en het diepe zuiden. Toch was voor het Amerikaanse publiek het hoogtepunt de Friezentrein, onder leiding van Christa Laarakkers (Winschoten). Zes uit Nederland speciaal voor deze show overgevlogen Friese paarden, aangevuld met vier in de USA permanent verblijvende Friese paarden, verzorgden een wervelende show, die mede gelet op het klaterende applaus dat van de zeer goed gevulde arena zeer in de smaak viel. Het werd een heel mooie show, waarin de muziek naast de paarden een hoofdrol speelde. Naast voor de streek traditionele muziek kon men bijvoorbeeld genieten van het altijd weer imponerende This land is your land'.
Jammer is dat bij de inmiddels traditionele binnenkomst van de deelnemers veel landen hun afvaardiging nog niet, of slechts gedeeltelijk, compleet in Kentucky hebben, waardoor de massaliteit van dit grootste hippische sportevenement ter wereld niet geheel uit de verf komt. Toch vergoedde de zwoele nazomeravond en de schitterende paarden in diverse shows, vaak met uitstekend gekostumeerde ruiters, voor schitterende taferelen, waardoor het publiek gedurende de drie uur durende show ademloos bleef genieten.

In het één na laatste onderdeel, waarin onder ovationeel applaus afscheid werd genomen van een selectie van de deelnemende paarden viel, één van de deelnemers van zijn paard. De man werd met onbekend letsel afgevoerd, maar dit letsel leek wel dermate ernstig dat het laatste onderdeel van de show, waarin Christa Laarakkers op een Fries samen met Mexicaan op een Andalusische schimmelhengst een Pas de Deux zou rijden werd geannuleerd.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: http://www.alltechfeigames.com