Gemeente Haren

Bindend referendum over invulling van Hadera/Raadhuisplein

Dorps, open en sfeervol karakter

26/09/2010

Het college stelt de gemeenteraad voor bij de invulling van het Hadera/Raadhuisplein voor een dorps, open en sfeervol karakter te kiezen. Het college kiest voor een variant waarvoor het draagvlak onder de bevolking het grootst is. In 2011 mag de burger van Haren via een bindend referendum bepalen hoe hun centrum er precies uit komt te zien.

In juni 2009 koos de gemeenteraad voor een variant met 43 appartementen en 2000 m2 winkels. Ook al ging de voorkeur van de bevolking en de gemeenteraad eigenlijk uit naar een minder massieve variant met minder appartementen. Uit financiële overwegingen is hier toen niet voor gekozen. Het college durft het nu wel aan voor deze variant te kiezen met 4 2-onder-1-kappers, 1 vrijstaande woning (allen gelegen aan de Hortuslaan), 27 appartementen en 2000 m2 winkels. Het college kiest vooral voor kwaliteit die past bij Haren: een dorps, open en sfeervol karakter. Natuurlijk wordt ook het financiële plaatje niet uit het oog verloren. Daarom heeft het college de opdracht op zich genomen om de gekozen variant ook financieel te optimaliseren.

Als de raad het voorstel van het college in oktober goedkeurt, stelt het college een programma van eisen op. Hierbij wordt het college geadviseerd door een werkgroep van burgers en direct betrokkenen. Meerdere architecten maken vervolgens een ontwerp, waarna het college de drie ontwerpen die het beste voldoen aan de gestelde criteria, in een bindend referendum voorlegt aan de bevolking. De burgers van Haren bepalen uiteindelijk hoe het centrum van Haren eruit komt te zien. Het is de bedoeling dat Haren in 2013 een nieuw centrum heeft.

Door de financiële crisis zal de opbrengst van het nieuwe Hadera/Raadhuisplein lager zijn dan in juni 2009 werd verondersteld. Verwacht wordt dat het bedrag EUR 1,7 miljoen minder is. Dit betekent een extra last van EUR 130.000 per jaar vanaf 2012. Dit is een extra bezuinigingsopgave voor het college. Dit is geen sinecure, maar het college heeft er het volste vertrouwen in dat Haren er wel een schitterend centrum voor terug krijgt.