Ingezonden persbericht


DISCOVERY FESTIVAL

PERSBERICHT

Uitverkocht Discovery Festival bewijst dat Amsterdams uitgaansleven behoefte heeft aan inhoud

De vijfde editie van Discovery Festival afgelopen vrijdagnacht in NEMO bewijst dat het Amsterdamse uitgaansleven behoefte heeft aan inhoud. Het massaal toegestroomde publiek kwam relatief vroeg binnen om deel te nemen aan experimenten, de micro-talks bij te wonen en installaties van kunstenaars en wetenschappers te bewonderen. Het festival, dat met een sterke dj programmering tot 4:00 uur 's nachts door ging, was al om 1:00 uur volledig uitverkocht.

Discovery Festival is een uitgaansnacht-met-inhoud: alles draait om de kick van nieuwe dingen ontdekken. Van begin af aan ontstonden er rijen bij de experimenten en installaties die Discovery Festival de inhoud geeft die ontbreekt op een standaard dansavond. Opvallend detail: Pas nadat het hele gebouw gretig was verkend hadden de bezoekers oor voor de dj's die op verschillende plekken in het gebouw waren geprogrammeerd.

Een van de wetenschappelijke experimenten was het Knuffel Experiment. Marijtje Jongsma van de Radboud Universiteit in Nijmegen kreeg honderden bezoekers zo ver om zich te lenen voor een wetenschappelijk experiment waarbij pijn werd gemeten terwijl de bezoekers met elkaar moesten knuffelen. De resultaten van alle experimenten op Discovery Festival worden gebruikt voor echt wetenschappelijk onderzoek, de data van vorig jaar leverde een mooie publicatie in het International Journal of Psychophysiology op.

Het Cabinet of Curiosities bleek een rustpunt in alle hectiek. In het rariteitenkabinet vol kunstwerken van o.a. Olaf Mooij trok de verstilde performance van de Deense geluidskunstenaars Jacob Kirkegaard veel bekijks. Een paar meter verderop in het gebouw vertelde ruimteverkenner Wubbo Ockels -omringd door een grote groep geïnteresseerden- over zijn visie op tijd, en onthulde Erik Verlinde zijn nieuwe zwaartekrachttheorie. Op het hoofdpodium stond o.a. de Duitse band Marbert Rocel en deed Palmbomen een spraakmakende live-set.

Dit jaar werd voor het eerst het dak van NEMO bij het festival betrokken. Rokers bestuurden met hun brandende sigaret een van de twee balkjes van computerspelletje pong op een enorm scherm. Om hun heen dansten festivalbezoekers met uitzicht over de stad op de zwevende elektronische klanken van dj's Applescal en Jorn Liefdeshuis. Een setting die deed denken aan de legendarische Club 11 die vroeger op de bovenste verdieping van het oude postkantoor iets verderop was gehuisvest.

Vijf jaar geleden was een groep wetenschappelijke studievrienden er van overtuigd dat de combinatie van wetenschap, kunst en muziek een goed feest zou opleveren. Een van de onderzoeksresultaten van de vijfde editie van Discovery Festival kunnen we alvast verklappen: Amsterdam zit vol geïnteresseerd publiek, dat bereid is om op onderzoek uit te gaan en gelukkig wordt van een uitgaansnacht waarbij je hersenen worden geprikkeld.

Discovery Festival 2010 wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Europese Unie i.h.k.v. European Researchers Night en door steun van Platform Bèta Techniek, NWO, KNAW en science center NEMO. Kijk voor meer informatie op www.discoveryfestival.nl