NOC*NSF


Arnhem, 26 september 2010

Talent voor Nederlands Paralympisch Team
Rio de Janeiro 2016 meldt zich op Papendal!

Op zaterdag 25 september vond op Nationaal Sportcentrum Papendal de tweede editie van de Paralympische Talentdag plaats. Net als in 2009 was er op deze Talentdag een grote opkomst van sporters met Paralympische ambities. Dit jaar namen ook 7 sporters met een visuele handicap deel.

Dertien sportbonden zorgden ervoor dat de aanwezige sporters hun talenten en ambities konden laten zien aan bondscoaches en bondstrainers. De sporters waren op voorhand geselecteerd op de sport die zij al beoefenen of de sporten die het best bij hun handicap aansluiten. Er kon ook worden deelgenomen aan een speciaal ontwikkelde sporttest voor sporters met een handicap. Daarnaast was er informatie te verkrijgen over zeilen, skiën en de aangepaste paardensport.

De aanwezige sporters lieten hun talent zien in de sporttakken zwemmen, roeien, handboogschieten, judo, rolstoelbasketbal, tafeltennis, rolstoeltennis, cp-voetbal, wielrennen, zitvolleybal, atletiek, bankdrukken, en goalball.

André Cats, Chef de Mission Londen 2012 was zeer tevreden over de opkomst en het verloop van de dag."Het is goed te zien dat we door de Paralympische Talentdag onze achterban goed weten te bereiken en op deze manier potentieel Paralympisch talent vroegtijdig kunnen scouten en begeleiden. Daar zijn dit soort dagen voor.

Met het oog op de door ons gestelde ambitie - aansluiten bij de Top10- is het van belang dat we voldoende aanwas blijven houden van Paralympisch talent. Gezien het niveau van de deelnemers zou het me niet verbazen als we vandaag medaillewinnaars voor de Spelen van Rio in 2016 hebben gescout (redactie: de jongste talenten waren rond de tien jaar).

De samenwerking met de bonden in dit traject is essentieel. De bonden die Paralympische sporttakken onder hun hoede hebben, richten zich steeds meer in op de Paralympische topsport. Dat is een goede ontwikkeling en een gevolg van de organisatorische integratie die al in 2000 is ingezet.

De talenten die nu gescout worden, kunnen meteen een vervolgtraject in. Dat zijn positieve ontwikkelingen die nodig zijn, willen we medaillekandidaten zo goed mogelijk begeleiden in hun weg naar de top en de door ons gestelde ambities waar maken. Aansluiten bij de Top 10.

Het was zaterdag precies 50 jaar na de sluiting van de eerste Paralympische Spelen (Rome, 1960). Op www.paralympic.org zijn beelden te zien van de eerste Paralympische Spelen waar destijds 400 atleten uit 23 landen aan deelnamen. Bij de Paralympische Spelen Londen 2012 worden 4200 atleten verwacht. Een toename van 95%.

Sir Philip Craven, voorzitter van het IPC riep eerder deze week alle aangesloten NPC's en Internationale Federaties op de enorme Paralympische ontwikkeling de komende 50 jaar voort te zetten.

De Paralympische Talentdagen zijn tot dusver een geschikt middel om bij te blijven dragen aan de verdere doorontwikkeling van de internationale Paralympische beweging. Reden te meer om in 2011 opnieuw een Paralympische Talentdag te organiseren.

Via onderstaande link vindt u een filmpje van de talentdag, inclusief een interview met Chef de Mission Londen 2012 André Cats.

http://www.youtube.com/watch?v=_7MFjZhPg_k

Via de volgende code kunt u het filmpje op uw eigen website embedden:

Meer informatie over deze Paralympische Talentdag en de Paralympische Sport is te vinden op www.paralympisch.nl.
-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem




NOC*NSF