Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


BC Moet Deugdelijk Bestuur Overheids NV's Bevorderen

Sunday, 26 September 2010 11:52

Uit de in de media verschenen visie van de Gedeputeerde van Financiën met betrekking tot het onderwerp besturen van Overheids N.V. 's en Stichtingen blijkt dat hij terug wenst te gaan naar de oude situatie van overheidsdiensten. De vraag is of dit een vooruitgang of achteruitgang is.

Naar oordeel van de VBC zou dit het terugdraaien van de klok betekenen. Immers zowel de lokale als de wereldwijde ervaring hebben aangetoond dat het principe "op afstand zetten van de overheid bij deelnemingen" deugdelijk bestuur bevordert. Politieke benoemingen en vriendjes politiek worden namelijk hierdoor bemoeilijkt.

Zo heeft de gezaghebbende organisatie OECD in 2005 de 'Guidelines on Corporate Governance of State owned Enterprises' uitgevaardigd (klik hier voor PDF document). Onder meer is hierbij het volgende vastgelegd:

"The State should act as an informed and active owner and establish a clear and consistent ownership policy, ensuring that the governance of the state owned enterprises is carried out in a transparent and accountable manner, with the necessary degree of professionalism and effectiveness".

In navolging van onder meer de lokale rechtsdeskundige Mr. Frielink moet dan ook worden geconcludeerd dat het de taak van de overheid is om beleid vast te stellen ten aanzien van haar opstelling als aandeelhouder.

Belangrijk hierbij is dat daarvoor een aantal uitgangspunten zijn zoals: transparantie en het afleggen van publieke verantwoording door de overheid alsmede een professionele en resultaat gerichte opstelling.

Tevens dient de overheid in lijn met dezelfde OECD regels zich niet te bemoeien met de "day to day business" maar de onderneming volledige operationele autonomie toe te staan.

Het is een goede zaak dat de voormalige regering op basis van voornoemde ontwikkelingen besloten heeft om wettelijk regels van "good corporate governance" in te voeren. Deze zijn zoals bekend per 1 januari 2010 van kracht geworden.

De oproep van de gedeputeerde van Financiën aan alle commissarissen en leden van raden van toezicht van overheidsbedrijven en stichtingen om per direct af te treden kan naar de bescheiden mening van de VBC in een rechtstaat alleen effectief plaatsvinden indien de vigerende wettelijke bepalingen in acht worden genomen.

Derhalve lijkt het ons als VBC een goede zaak, nu er wetgeving bestaat, dat iedere huidige commissaris dan wel lid van een raad van toezicht van overheidsbedrijven en stichtingen , zonder last en ruggespraak, waarvan de CV niet voldoet aan de eisen die gesteld mogen worden conform de code Corporate Governance , zijn functie terstond vrijwillig ter beschikking stelt. Het spreekt uiteraard voor zich dat de nieuw te benoemen commissarissen wel aan de eisen conform de code dienen te voldoen. Daarnaast wordt van de politieke gezagdragers verwacht dat zij zorgvuldig te werk gaan en dat de beste kandidaten worden voorgedragen. Niet op basis van politieke criteria maar op grond van capaciteiten (kennis en ervaring), integriteit en politieke onafhankelijkheid.

Alle overheidsbedrijven tezamen vormen een niet onaanzienlijk deel van het BNP. Daarnaast vormen zij ook een grote werkgever. Alle overheidsvennootschappen dienen te functioneren als elk ander professioneel gerund commercieel bedrijf en dat, voor zover mogelijk, in vrije concurrentie met andere in de markt aanwezige bedrijven. Belangrijkste doelstellingen hierbij zijn het tegen zo laag mogelijke kosten een product dan wel dienst van goede kwaliteit te verkopen zodanig dat winst gemaakt kan worden. Het zijn geen werkgelegenheidsprojecten op zich. Daardoor zouden immers de kosten te hoog worden.

Een overheidsbedrijf dient onafhankelijk van politieke invloeden te kunnen opereren behalve dan de invloed die direct te maken heeft met de rol van de overheid als aandeelhouder.

Hierbij onderschrijven wij het standpunt van de OECD in deze.

Het belang voor ons nieuwe land Curaçao bij de regels van 'good corporate governance' ligt met name in het voorkomen van politieke benoemingen en andere vormen van vriendjespolitiek . Deze zijn namelijk een ernstige bedreiging voor de rechtsstaat en rechtvaardigen de noodzaak van regels teneinde aan dergelijke bedreigingen het hoofd te bieden.

Curaçao, 25 september 2010
Bestuur VBC