KNHS

Rieky Young bewijst met ijzersterke rit haar klasse 26 september 2010
Rieky Young - Burnt Starlight

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - De laatste starter van het Nederlandse reiningteam die aan de start kwam van de wereldkampioenschappen in Kentucky bewees met een ijzersterke rit dat zij thuishoort tussen de wereldtop. Met haar paard Burnt Starlight eindigde Rieky Young (Vorstenbodch) individueel als 13de en plaatste zich daarmee rechtsreeks voor de individuele finale die donderdag wordt verreden. "Ik ben heel tevreden met onze rit", reageerde Rieky Young direct naar afloop van haar prestatie.

Young, die over een ijzersterke wedstrijdmentaliteit beschikt, begon gelijk sterk. Vanaf de eerste pas in de spin maakte de combinatie als geheel duidelijk alle risico's aan te gaan. Twee mooi, snel en goed op de plaatst gedraaide spins waren het resultaat. Uiterst energiek begon ze aan de grote cirkels op de linkerhand, waarin zij haar paardje aanspoorde om voluit te gaan. Daarna maakte ze een geprononceerde overgang naar de verzamelde galop, die weer gevolgd werd door een heel mooi changement, om op de andere hand full speed door te gaan. Indrukwekkend was hoe Burnt Starlight na de imponerend uitgevoerde sliding stops, die erg aanvallend werden gereden, weer helemaal ontspannen raakte op het moment dat de amazone begon aan de roll back. "Ik heb echt een heel tevreden gevoel, we zijn de risico's aangegaan en zijn er helemaal in geslaagd om ons in de top van het klassement te rijden", aldus Rieky.
Ook bondscoach Caspar de Jonge was een tevreden mens. "Alle vier de combinaties scoorden boven de 70 punten en dat is nog nooit gebeurd. We hadden twee debutanten op dit niveau in het team en die hebben zeker nog mogelijkheden om progressie te boeken. Maar beide hebben het beste in hun rit uit zichzelf en hun paard gehaald. Hubertus Heule heeft sterk gereden en heeft risico's genomen, waardoor de roll backs iets minder goed uit de verf kwamen, maar met zijn score heeft hij zich geplaatst voor de troost finale en daarin moet het voor hem mogelijk zijn zich alsnog voor de individuele eindstrijd te plaatsen. Rieky Young heeft weer bewezen bij de wereldtop te behoren in deze sport. En als ze er dient te staan, dan staat ze er ook. Ik ben een uiterst tevreden coach", aldus De Jonge.

Geheel volgens de verwachtingen wonnen de Amerikanen de landenwedstrijd en daarmee de eerste gouden medaille. Verrassend was dat het zilver naar België ging, terwijl het brons door Italië werd opgeëist. Nederland eindigde als achtste. Rieky Young eindigde op een individuele 13de plek, terwijl Hubertus Heule 23ste werd. Anky van Grunsven en Fenna Elzinga delen de 39ste klassering. Met deze uitslag heeft Rieky Young zich rechtsreeks geplaatst voor de individuele finale, terwijl Hubertus Heule zich via de herkansing op dinsdag nog in die finale kan rijden, waarin twintig combinaties van start gaan. Er bestaat nog een mogelijkheid dat het aantal starters in deze troostfinale wordt uitgebreid en dan zou er een kans in zitten dat Van Grunsven en Elzinga ook in die wedstrijd van start mogen gaan.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.alltechfeigames.com

Uitslag WK reining landenwedstrijd:


1) USA - 674.50

2) België - 659.00

3) Italië - 655.50
8) Nederland - 645.50

Tussenstand WK reining individueel klassement:


1) S. Flarida (USA) - RC Fancy Step - 227.00
2) Stefano Massignan (Ita) - Yellow Jersey - 224.00
3) T. McCutcheon (USA) - Gunners Special Nite - 224.00 13) Rieky Young-van Osch (Vorstenbosch) - Burnt Starlight - 219.00 23) Hubertus Heule (Aubrey/Texas) - Crome Shiner - 215.50 39) Anky van Grunsven (Erp) - Whizashiningwalla BB - 211.00 39) Fenna Elzinga (Lelystad) - Smoking Kills - 211.00

Foto Rieky Young met Burnt Starlight door: www.melissen.net