Ingezonden persbericht

13-09-2010

EEN FIEMEL VOOR TEXTIEL

Lezing door Friso Broeksma in het Mondriaanhuis
als afsluiting van de tentoonstelling
Herman Scholten - ruimte voor textiel

Herman Scholten
Vierkant rood wit 1974 | wol en sisal 178 x 178 cm | Collectie Centraal Museum, Utrecht; schenking collectie Benno Premsela en Friso Broeksma
Image&copyrights CMU/ foto Edgar van Riessen

Op zondag 26 september om 16.00 uur geeft Friso Broeksma in het geboortehuis van Mondriaan, een lezing met de titel 'Een fiemel voor textiel'. Deze lezing is tevens de afsluiting van de tentoonstelling 'Herman Scholten - ruimte voor textiel'.

Een fiemel voor textiel
Op de laatste dag van de tentoonstelling geeft Friso Broeksma , architect, kunstverzamelaar en levenspartner van Benno Premsela, een lezing in het Mondriaanhuis met de titel 'Een fiemel voor textiel'. Hij zal ingaan op hun eigen textielverzameling en vertellen over het werk van Herman Scholten, nestor van de moderne Nederlandse textielkunst.
Benno Premsela was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkelingen in het kunstenaarschap van Herman Scholten. Broeksma en Premsela hadden tevens werken van Herman Scholten in hun collectie. Het Centraal Museum in Utrecht heeft enkele werken van hen geschonken gekregen en speciaal voor deze tentoonstelling in bruikleen gegeven aan het Mondriaanhuis.
Opgeven voor deze lezing kan via T 033 46 00 170 of via E info@mondriaanhuis.nl. Kosten ¤7,50 inclusief entree.

Ruimte voor textiel
T/m zondag 26 september is nog de tentoonstelling te bezichtigen met werk van textielkunstenaar Herman Scholten (1932). In vier zalen van het museum heeft gastcurator Yvonne Ploum op heldere wijze zijn hele ontwikkeling inzichtelijk gemaakt; van het begin van zijn akademie-tijd in Amsterdam in de jaren '50, zijn kennismaking met Mondriaan en Rietveld, tot aan de late jaren '80 en '90. Scholten wordt beschouwd als de nestor en vernieuwer van de Nederlandse Textielkunst. Naast werken uit de collecties van het Centraal Museum en Audax Textielmuseum Tilburg, is ook een selectie te bezichtigen uit de collectie van de kunstenaar zelf en het documentatiearchief van RKD te Den Haag.

Rietveld Landjuweel Amersfoort
Zondag 26 september wordt het project Rietveld Landjuweel Amersfoort afgesloten. De tentoonstelling over Herman Scholten maakt onderdeel uit van dit project. Scholten heeft een groot deel van zijn leven samen met zijn vrouw Desirée de Riviere gewoond en gewerkt in een atelier in Baambrugge, wat in hun opdracht door Gerrit Rietveld is ontworpen. Documentatiemateriaal maakt onderdeel uit van de tentoonstelling.
In het Armando Museum Bureau vindt de afsluiting plaats van dit project middels een rondleiding door het Rietveldpaviljoen langs werken van Armando, afkomstig uit de collectie van het Centraal Museum te Utrecht.

Het Armando Museum Bureau, gevestigd in het door Gerrit Rietveld ontworpen tentoonstellingspaviljoen De Zonnehof, is op zondag 26 september gratis te bezoeken. De tentoonstelling Armando Centraal in Rietvelds Verhaal toont de complete Armando collectie van het Centraal Museum uit Utrecht. Om 14.30 uur geeft Yvonne Ploum, hoofd van het Armando Museum, een rondleiding door de tentoonstelling. Deelname aan de rondleiding is gratis.

Aansluitend begint om 16.00 uur de lezing Een fiemel voor textiel in het Mondriaanhuis. Deelname aan de lezing kost ¤7,50, reserveren gewenst via info@mondriaanhuis.

Datum: 26 september 2010
Tijd en locaties:
14.30 uur in het Armando Museum Bureau
16.00 uur in het Mondriaanhuis

/////// einde bericht ///////