KNHS

Spannende strijd in Nederlands Kampioenschap mennen Deurne

26 september 2010

DEURNE (KNHS) Het Nederlands Kampioenschap mennen voor enkel-, twee-en vierspan ponys en enkel-en tweespan paarden in Deurne werd vandaag besloten in een zeer spannende marathonstrijd. Er werd op het scherpst van de snede gereden en de verschillen tussen de titelkandidaten waren minimaal. Yvonne de Ruyter (Rotterdam), Ewoud Boom (Nijkerk), Jan de Boer (De Vecht), Jan van den Broek (Nistelrode) en Raymond Letteboer (Oud-Ootmarsum) zijn de nieuwe Nederlands kampioenen.

Ponys
Nadat Yvonne de Ruyter vorig weekend werd gehuldigd tot KNHS-kampioen ZZ-dressuur en M-vaardigheid, bewees de professionele paardensportvrouw ook allround haar mannetje te staan. Met de 13-jarige Welshruin Dyno Stables Cupido (v. Wester Aikemas Norbert) won De Ruyter de marathon en passeerde daarmee haar concurrenten in de eindrangschikking van het Nederlands Kampioenschap. De Rotterdamse was teleurgesteld over haar dressuurpunten, maar revancheerde zich in de marathon: Ik heb de marathon heel fijn gereden, ik ben er ook echt voor gegaan! Arjo van Kekem (Hoogblokland) en Nadja Broos (Heikant) kregen de zilveren en bronzen medaille omgehangen.

Na een jaar niet op het podium te hebben gestaan, slaagde Ewoud Boom er in Deurne in voor de vierde keer in zijn carrière de hoogste trede te behalen. Boom stond na de dressuur en de vaardigheid op de tweede plaats en was na afloop van de marathon dik tevreden over de prestaties van zijn New Forest ponys Romeo en Ferdy: Ik ben erg te spreken over de dressuur, ik heb er uit gehaald wat er in zat. De marathon was er een van niveau en lag me uitstekend, dit blijft mijn specialiteit. Ik was blij met de acht hindernissen in Deurne, dit hoort op een Nederlands Kampioenschap. Samanta Pijl (Loosdrecht) ging als leidster in het klassement de marathon in, maar moest opgeven toen haar disselboom brak. Woutera van de Kamp (Ermelo) weerde zich stevig in de marathon die ze op haar naam schreef. In het eindklassement eindigde ze op de tweede plaats, voor Karel van Kekem (Hoogblokland).

Bij de vierspan ponys eindigde de marathon in een nek-aan-nek race tussen Jan de Boer en Bram Chardon (Den Hoorn). De Boer ging met ruim 20 seconden voorsprong op Chardon de marathon in en Chardon zette alles op alles in de acht door Jeroen Houterman en Rinie van de Burgt ontworpen hindernissen. Maar de 17-jarige zoon van IJsbrand Chardon moest met slechts 0,13 seconden verschil uiteindelijk zijn meerdere erkennen in De Boer, die ondanks zijn handblessure een zeer sterke wedstrijd reed: Ik had nog wel last van mijn hand, met name in de linkerwendingen. Het was een marathon met veel snelle hindernissen, ik rijd liever iets technischer. Maar mijn ponys hebben het uitstekend gedaan, ondanks het feit dat we afgelopen maandag pas zijn teruggekomen van de internationale wedstrijd in Bregenz. De marathonoverwinning en de derde plaats in het eindklassement werd opgeëist door titelverdediger Aart van de Kamp junior (Ermelo).

Paarden
Jan van den Broek had zich geen mooier en beter afscheid van de mensport kunnen wensen. Nadat de oud-wereldkampioen na de dressuur en de vaardigheid ruim de leiding had genomen, maakte hij het in de marathon keurig af. Jan van den Broek reed zijn Oscar (v. Inspekteur) voor de zevende opeenvolgende keer naar de eindoverwinning in het Nederlands Kampioenschap enkelspan paarden en was zeer verguld met zijn hernieuwde titel: Oscar liep in de dressuur fijner als op het WK een aantal maanden geleden, maar toen had ik natuurlijk ook andere spanning. Ik was blij met mijn foutloze vaardigheidsproef, ik heb laten zien dat ik het nog kan! Jan doelt op de vaardigheid op het WK, waar hij meerdere fouten maakte. Jan draagt nu de leidsels over aan zijn zoon Wilbrord, die hem steeds als groom heeft bijgestaan: Oscar is nog te jong om te stoppen met de sport, hij is pas 14 en kan nog makkelijk een aantal WKs lopen. Komende winter gaan we kijken of het klikt tussen Oscar en Wilbrord, want ik wil hem niet verkopen. Op zaterdagavond kregen Jan en zijn vrouw tijdens een mooie emotionele avond van de collega-enkelspanrijders een reis aangeboden naar Oostenrijk. Saskia van Heesch (Boxtel) ontving mede dankzij haar tweede plaats in de dressuur de zilveren medaille. Frank van der Doelen (Nuland) debuteerde in mei in de klasse 4 en sloot zijn eerste seizoen af met de prachtige derde plaats.

Na zijn eerste nationale titel in 2006 heroverde Raymond Letteboer in Deurne de kampioenstitel in de rubriek tweespan paarden. Met zijn opvallende span bonte KWPN-ers legde Raymond de basis voor zijn overwinning in de dressuur. In de marathon moest Letteboer alleen Wereldkampioen Harrie Verstappen (Eersel) en Carlo Vermeulen (Griendstveen) voor laten gaan. De 30-jarige menner wist dat hij in de marathon geen fouten mocht maken en voelde de hete adem van Verstappen in zijn nek: Ik heb in de eerste hindernis iets laten liggen omdat we een uur moesten wachten voordat we van start konden gaan in het E-traject. Hierdoor was ik uit mijn ritme, maar voor de rest hebben de paarden het super aangepakt, we hebben echt alles gegeven. Harrie Verstappen klom door zijn marathonwinst op naar het zilver. Het brons ging naar Gerard Leijten (Beerse, Bel.), die het span uitbracht van Janneke ten Brinke die door ziekte niet kan deelnemen.

Smet
De enige smet op de prachtige wedstrijd op de terreinen van het NHB in Deurne was het ongeval van de Belgische enkelspanmenster Edithe van Roosmalen. Bij het uitrijden van de eerste hindernis kantelde het rijtuig en kwamen Edithe en haar bijrijdster, dochter Tamare, ten val. Zowel het paard als Tamare kwamen met de schrik vrij, maar Edithe werd per ambulance naar het ziekenhuis in Helmond vervoerd. De voormalig chef dequipe van de Nederlandse vierspanrijders is vanavond aan haar heup geopereerd.

Uitslagen NK mennen Deurne 25 en 26 september 2010

Enkelspan pony:

1. Yvonne de Ruyter (Rotterdam) 140,22

2. Arjo van Kekem (Hoogblokland) 143,98

3. Nadja Broos (Heikant) 147,74

Tweespan pony:

1. Ewoud Boom (Nijkerk) 133,68

2. Woutera van de Kamp (Ermelo) 135,19

3. Karel van Kekem (Hoogblokland) 139,47

Vierspan pony:

1. Jan de Boer (De Vecht) 129,16

2. Bram Chardon (Den Hoorn) 129,29

3. Aart van de Kamp jr. (Ermelo) 146,98

Enkelspan paard:

1. Jan van den Broek (Nistelrode) 116,66

2. Saskia van Heesch (Boxtel) 132,29

3. Frank van der Doelen (Nuland) 133,79

Tweespan paard:

1. Raymond Letteboer (Oud-Ootmarsum) 129,82
2. Harrie Verstappen (Eersel) 130,63

3. Gerard Leijten (Beerse, B.) 131,90

Tekst: Cindy Timmer
Foto: Rinaldo de Craen