KNHS

Zilver voor Smolders in WK zesjarige springpaarden

26 september 2010

LANAKEN (KNHS) - Op de wereldkampioenschappen jonge springpaarden die dit jaar voor de zeventiende achtereenvolgende keer op het Domein Zangersheide in het Belgische Lanaken zijn gehouden, was het KWPN het best vertegenwoordigde stamboek in de drie finales. Anders wordt het waar het gaat om de medaillewinnaars. Alleen in de leeftijdscategorie van de vijfjarigen ging een KWPN-product met een medaille naar huis. Maar dat was er een van goud. Harrie Smolders (Hooge Mierde) behaalde met Emerald zilver in de categorie zesjarige springpaarden.

In de jongste jaargangklasse gingen 42 finalisten van start in een parcours van 13 hindernissen (16 sprongen) dat behoorlijk pittig was, zeker na de twee kwalificaties die deze jonge paarden al op donderdag en vrijdag hadden moeten afwerken. Veertien combinaties bleven zonder fouten waarvan vijf dat in de barrage wisten te herhalen. Het goud was voor de Braziliaanse Camila de Benedito die er met de KWPN-gefokte ruin Always There (Indoctro-Voltaire)plat op ging in 38.24. De amazone had met het fokproduct van haar werkgevers, Leida en Tim Collins in Veldhoven, eerder op de KWPN-Paardendagen ook al de Nederlandse titel in de wacht gesleept. In 38.62 won de Duitse ruiter Franz-Josef (Peppi) Dahlmann met Comme il faut (Cornet Obolensky-Ramiro Z) zilver. De moeder van deze in Westfalen goedgekeurde hengst is niemand minder dan Ratina Z, onder Piet Raymakers winnares van Olympisch zilver in Barcelona. Het brons van de vijfjarigen ging in Lanaken naar de Deense ruiter/hengstenhouder Andreas Schou die met de uiterst handige Cortado (Cassini II-Lorenz) een tijd van 38.76 realiseerde.

De finale van de zesjarigen kende niet minder dan 50 starters. Vijftien combinaties wisten het parcours foutloos en binnen de tijd af te leggen. De sloot leek de grote scherprechter te zijn toen Maikel van der Vleuten (Mierlo) er als eerste starter over struikelde en zandruiter werd. Maar gaandeweg bleken de twee combinatiehindernissen de scherprechters, en niet de sloot. Zes deelnemers bleven ook in de barrage zonder fouten, waarvan de Ier Clement McMahon de snelste was. In 36.28 stuurde hij zijn Iers gefokte NLS Coole Al Clover (Aldatus Z-Clover Hill) door het parcours. De fanatiek meewekende voshengst stormde met zijn oren in de nek over de zeven hindernissen en liet alles liggen in een tempo waar de concurrentie niet aan kon tippen. Het zilver was met een tijd van 37.37 voor de BWP-gefokte (en goedgekeurde) hengst Emerald (Diamant de Semilly-Carthago Z) onder de Nederlandse Kentucky-ganger Harrie Smolders (Hooge Mierde). Hij heeft vorig jaar 50 merries gedekt en dit jaar tussen de 30 en de 40, vertelde Smolders. Dit in tegenstelling tot de winnaar die (nog) niet is goedgekeurd. Brons was er voor de Australische amazone Edwina Alexander op de Frans gefokte ruin Quimono de la Roque (Kannan-Quick Star) in 37.67. Het paard is half in eigendom van Stal Tops, de ander helft is van zijn amazone, tevens Jan Tops partner. En ik ben blij dat ik voor de helft eigenaar ben, aldus Edwina.

De oudste leeftijdscategorie telde veertig finalisten. Negen wisten door te dringen tot de barrage, waarin slechts drie combinaties foutloos bleven. Snelste was de Belgische ruiter Pieter Devos met Equipharma Dax van de Abdijhoeve (Desir du Chateau-Clinton). De BWP-gefokte ruin had slechts 37.37 nodig om rond te komen. Om op een paard als dit te mogen zitten, dat is waar je het als ruiter voor doet, aldus de overgelukkige Devos die met zijn prijspaardje dit jaar als tweede eindigde in de tegenhanger van Ermelo, het Belgisch kampioenschap in Gesves. De doorgewinterde Duitse barragespecialist Rene Tebbel finishte in 39.12 met de Holsteins gefokte ruin Cooper (Colman-Limbus) als tweede. Het rijtje sluit met Ballytrick Mistyque (Fortunus-Cavalier Royale). De vosmerrie vouwde zichzelf bijna dubbel onder haar ruiter Greg Broderick. In thuisland Ierland was zij afgelopen zomer kampioen (net als twee jaar eerder) maar haar tijd van 40.87 was nu goed voor brons.

Tekst: Henk Bouwman