Ingezonden persbericht

Aan de kunstredactie
Amsterdam, 26 september 2010

Claudia De Breij en Paulien Cornelisse winnaars VSCD Cabaretprijzen

Zondag 26 september werden in De Kleine Komedie te Amsterdam de VSCD Cabaretprijzen 2010 uitgereikt. Claudia de Breij ontving de Poelifinario 2010 voor haar programma Hete Vrede uit handen van Gerard van Maasakkers. Paulien Cornelisse mag zich de winnaar noemen van de Neerlands Hoop 2010. De presentatie was in handen van Philip Freriks en Bas Haring hield een prikkelende cabaretlezing. De genomineerden werden allen aangekondigd - door o.a. Hans Sibbel, Frans van Deursen en Aaf Brandt Corstius - met een ode.

Claudia de Breij is met haar programma Hete Vrede de winnaar van de Poelifinario 2010. De Poelifinario is de VSCD Cabaretprijs voor die theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. De VSCD Cabaretjury over de winnaar: "Of zij nu priemt of aait, het effect ervan is groot. Evenals van de vragen die zij stelt: ben je goed of fout, ben je laf of dom, neem je je eigen verantwoordelijkheid, zijn we eigenlijk niet allemaal NSB'ers? Hete Vrede is een méér dan geslaagd cabaretprogramma, intelligent bedacht, fraai van vorm, hilarisch van toonzetting, met prachtige liedjes en een puik drietal muzikanten. Misschien wel cabaret zoals cabaret ooit bedoeld moet zijn geweest."

Paulien Cornelisse is de winnaar van de Neerlands Hoop 2010, de VSCD Cabaretprijs voor die veelbelovende theatermaker(s) die het grootste toekomstperspectief heeft/hebben. "Op het eerste gezicht staat er een 'gewoon' mens op het podium. Met een wat trage motoriek, een beurtelings verbaasd en nieuwsgierig gezicht en een stem waarin verveling en depressie zijn te horen. Maar zij is tegendraads en vernieuwend en heeft een verrassend originele geest, waaruit eigenzinnige humor rond taal en bizarre vondsten ontspruiten" aldus de VSCD Cabaretjury.

Overige genomineerden
Voor de Neerlands Hoop 2010 waren ook genomineerd: Roué Verveer en Kamps & Kamps. Voor de Poelifinario 2010 kwamen eveneens in aanmerking: Jeroen Zijlstra met Liefde en Dorpsgevoel; Mike & Thomas met Sex & Drugs & Hoog-Barok; Marc-Marie Huijbregts met Marc-Marie Punt; Eric van Sauers met Ridder en Jeroen van Merwijk met Dat moet meneer van Merwijk nodig zeggen.

Over de Cabaretprijzen en de jury
Voor de VSCD Cabaretprijzen komen vormen van theateramusement in aanmerking, die gerekend worden tot de Nederlandse kleinkunst, te weten het cabaret- en chansonaanbod. Ook mengvormen van cabaret en/of chanson met kenmerken van onder meer toneel, dans, muziektheater, stand up comedy, circus en mime worden hiertoe gerekend. Het genre wordt gekarakteriseerd door zijn authentieke en professionele literair-muzikale inhoud, terwijl de jury van deze Nederlandse prijzen als voorwaarde stelt dat het programma overwegend Nederlandstalig is.

De VSCD Cabaretjury 2010 bestaat uit Jeanne Kers (voorzitter), Ruud Buurman, Eline Koenjer-Dinkelberg, Charles Droste, Merijn Henfling, Laura Marcus, Joost Nuissl, Erik Pals en Hijlco Span.