Persberichten

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is pure noodzaak

Publicatiedatum: 14-07-2010

Het algemene thema van de Vakbeurs HOUT 2010 is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, oftewel MVO. Daarbinnen veel aandacht voor 'Bewust met hout', wat nauw aansluit bij de drie p's van MVO: people, planet & profit. De maatschappij vraagt immers steeds vaker om een duurzame houding. "Als je je niet verdiept in deze materie, kost je dat klanten en opdrachten", zegt Eric de Munck, verantwoordelijk voor houtpromotie en voorlichting bij Centrum Hout in Almere. Voor de Vakbeurs HOUT organiseert De Munck het Houttheater, waar circa zestig verschillende presentaties gegeven worden over beleid, praktijk en innovatie op het gebied van duurzaam geproduceerd hout. "Wat wij willen overbrengen is dat MVO ondernemers ook wat oplevert." Hout vindt plaats van 27 september tot en met 1 oktober in Ahoy Rotterdam.

´Bewust met hout´ is tevens de naam van het actieplan binnen de houtsector waarmee de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT) ondernemers bekend willen maken met de mogelijkheden van duurzaam geproduceerd hout. "Zo hopen we het gebruik ervan in Nederland een impuls te geven. Het is toch onze maatschappelijke opdracht goed met grondstoffen om te gaan", aldus Eric de Munck.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is volgens De Munck een aspect waar een ondernemer zich op kan onderscheiden, niet onbelangrijk als het economisch even iets slechter gaat. "Het is een langjarig proces. De houthandel is vergevorderd als het gaat om inkoop en wordt vaak als voorbeeld genoemd. MVO levert ook wat op, zeker als je een van de eersten bent."

Bezuinigingen
Regelgeving van de overheid speelt eveneens een rol. "Nu de overheid duurzaam geproduceerd hout eist, kun je je natuurlijk nog steeds niet certificeren en je niet verdiepen in deze materie. Maar dat kost je klanten en opdrachten. Als je vooroploopt, laat je zien dat je je maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt en dat wordt gewaardeerd", stelt De Munck. "Ook klanten vragen om die duurzame houding. Als je dat negeert, gaan ze om zich heen kijken." Als voorbeeld noemt hij woningcorporaties of banken, die bij bouwopdrachten steeds vaker kiezen voor duurzaam. "Zij hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid en verwachten dat ook van degenen met wie ze zaken doen." Tot slot wijst hij erop dat MVO ook tot bezuinigingen kan leiden. "Kijk eens kritisch naar je bedrijfsvoering, je zult verrast zijn wat er te winnen valt, bijvoorbeeld op het gebied van energie besparen."

Duurzaam bosbeheer
De lezingen in het Houttheater duren elk maximaal een half uur en gaan in op vragen als: hoe kun je als bedrijf MVO opnemen in je bedrijfsvoering? Wat moet je als ondernemer doen om hout met een keurmerk te kunnen verkopen? Welke keurmerksystemen zijn er en wat kun je ermee? "Hiervoor nodigen we een aantal certificeerders en vertegenwoordigers van keurmerksystemen uit. En als Centrum Hout geven we presentaties over onder meer de stand van zaken met betrekking tot duurzaam bosbeheer in de wereld en wat ondernemers kunnen met houtsoorten uit duurzaam beheerde bossen", verklaart De Munck. Achter het Houttheater bevindt zich het Houtpaviljoen, waar een tiental bedrijven zich presenteert met hout en houtproducten. Ook zij verzorgen lezingen in het Houttheater, onder meer over gemodificeerd hout en de manier waarop zij met MVO omgaan. "We willen graag overbrengen dat MVO meer is dan voldoen aan regeltjes. Er zitten kansen en uitdagingen aan, het levert ondernemers ook wat op."

Minder afval en uitval
Een van de bedrijven die deze stelling onderschrijft, is interieurbouw Rick Smeenk in Almere. Dit timmerbedrijf, gespecialiseerd in tentoonstellings- en interieurbouw, heeft het productieproces afgelopen jaren verregaand geautomatiseerd ten behoeve van people, profit en planet. "Het is moeilijk om goed geschoold personeel te vinden. En materiaal is schaars en dus duur. We wilden laten zien dat je met een klein team vrij grote productie kunt draaien en winstgevend kunt zijn", zegt Ellen Smeenk. De automatisering begint al met het tekenen, met optimaliseringsprogramma's. Verder heeft de werkplaats een platenmagazijn. "Deze bevoorraadt de zaag met platen, restmateriaal wordt weer teruggehaald en geadministreerd en vormt nieuwe grondstof. Zo is er minder afval en uitval", legt Smeenk uit. Voor het afval maakt het bedrijf gebruik van een afzuigsysteem dat het restmateriaal comprimeert tot een tiende qua volume, waardoor minder afvalcontainers nodig zijn. "Ook dat levert uiteindelijk financieel voordeel op. De cyclische seriehandelingen worden door een robot gedaan. Dat biedt medewerkers meer tijd om te doen waar ze voor opgeleid en goed in zijn, en wat ze leuk vinden."

Product op maat
De toekomstplannen van Rick Smeenk richten zich vooral op de 'p' van people. Begin juni installeerde het bedrijf een nieuwe nesting machine van de Duitse fabrikant Weeke. "De plaat gaat erin via het magazijn en er komt een 'doe-het-zelf' pakket uit met alles voorgeboord en alle nodige schuine kanten'', gaat Ellen Smeenk verder. ''Klanten hoeven het product alleen nog maar in elkaar te zetten. Het blijft overigens wel maatwerk. Elk meubel wordt ontworpen op de computer, ingevoerd in de machine en dan tot bouwpakket verwerkt. Voor ons bedrijf is de investering een bewuste keuze. "Als we de machine niet hadden aangeschaft, hadden we op termijn moeten outsourcen vanwege de hoge kosten. Het voordeel voor de klant is dat die een betaalbaar product op maat krijgt. En het blijft het product van de vakman. Die programmeert de machine, wat scholing en technisch inzicht vergt. Een robot kan nog steeds niet zelf denken."

Positieve reuring
Smeenk wijst op het belang om juist nu door te gaan met MVO. "Wij zeggen wel: leve de crisis. Het geeft je de tijd om pas op de plaats te maken en je te oriënteren op nieuwe ontwikkelingen. Onze medewerkers hadden de tijd om naar Duitsland te gaan en een opleiding te volgen voor de nieuwe machine. Dat kan niet als je omkomt in het werk. De nieuwe machine is goed voor bedrijf én medewerkers. Met deze investering blijven we vooroplopen in de markt. Onze medewerkers vinden het uitdagend om met iets nieuws bezig te zijn, het zorgt voor positieve reuring. Kortom, een klein beetje idealisme, maar vooral ook bedrijfseconomisch interessant. Het mes snijdt aan alle kanten", stelt Smeenk. "Maatschappelijk verantwoord ondernemen is pure noodzaak. Iedereen moet het gewoon doen."


Noot voor de redactie,