Fries Museum breekt uit!

Nieuwe presentatie vanaf 27 september

Het Fries Museum breekt uit! Vanaf 27 september ondergaat de Kanselarij een complete metamorfose. Op een niet-alledaagse manier komt in vier nieuwe presentaties de Friese kunst, cultuur en geschiedenis tot leven. Objecten en verhalen breken uit hun keurslijf en krijgen de vrijheid! Grutte Pier en andere opmerkelijke verhalen uit de Friese geschiedenis staan in de schijnwerpers. In de zilverkelder wordt het allermooiste Fries zilver getoond. Op de eerste verdieping is een compleet nieuwe opstelling te zien van Friese moderne en hedendaagse kunst, gecombineerd met de collectie Nederlandse kunst. Het Verzetsmuseum Friesland presenteert met `Oorlog in Beweging' een tentoonstelling, waarin de speelfilm een belangrijke rol speelt.

In de tentoonstelling Grutte Pier en andere opmerkelijke verhalen uit de Friese geschiedenis krijgt de bezoeker een verrassende en opzienbarende kijk op bekende en onbekende Friese verhalen en op bijzondere objecten uit de collectie. Objecten breken uit de vitrines en komen in een ander daglicht te staan. De expositie zoomt in op ongewone mensen, merkwaardige gewoontes en bijzondere gebeurtenissen uit andere tijden. Wat heeft een middeleeuwse grafsteen te maken met het eigentijdse fierljeppen? Wat maakt Grutte Pier met zijn enorme zwaard tot de vrijheidsheld van Friesland? Waarom werden de schedels die in de Friese terpen gevonden zijn, zo nauwkeurig opgemeten? Het wordt u verteld aan de hand van miniatuur mannen en vrouwen. Zij voeren u onder meer langs Mata Hari, Grutte Pier en de Friese stadhouders en brengen u op andere gedachten.

Het Friese zilver is opgepoetst! In de kelder van de Kanselarij is een geheel vernieuwde opstelling te zien van de zilvercollectie. Het Fries Museum heeft na het Rijksmuseum de grootste zilvercollectie van Nederland. Van de ruim tweeduizend voorwerpen ziet u in Zilver! het allermooiste Fries zilver, allemaal `made in Friesland'.

In de nieuwe presentatie Oorlog in Beweging bij het Verzetsmuseum Friesland krijgt de speelfilm een belangrijke rol. De invloed van de speelfilms op de beeldvorming over de oorlogsjaren wordt uitgelicht. Bezoekers krijgen een overzicht van speelfilms over de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk is er een kleine bioscoop, waar bezoekers zelf een keuze kunnen maken uit verschillende films.

De tentoonstelling Windows geeft een verrassende blik op de Friese en Nederlandse moderne en hedendaagse kunst. De expositie gaat over vensters. Via de vensters krijgen we visies op de wereld om ons heen aangereikt. In bijna alle geselecteerde werken zijn ook echt vensters te zien. We kijken door de ogen van de kunstenaars door vitrines, rasters, atelierramen of door de lens van de camera. In de expositie is onder meer werk opgenomen van Harmen Abma, Willem van Althuis, Gerrit Benner, Saskia Janssen, Frank van der Salm, Jan Wiegers en Robert Zandvliet.

In verband met de voorbereidingen voor de nieuwbouw concentreert het Fries Museum het tentoonstellingsprogramma en de publieksactiviteiten vanaf 27 september in het Kanselarij-gebouw.

Voor informatie:

Paul Klarenbeek, afdeling marketing en communicatie Fries Museum, tel. 058 - 255 55 10 / mobiel 06 - 11 95 04 72 / e-mail p.klarenbeek@friesmuseum.nl / www.friesmuseum.nl

Openingstijden Fries Museum:

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur

woensdag gratis toegang