Rijksuniversiteit Groningen

Groningen, 11 augustus 2010

Healthy Ageing Week: 27 september t/m 1 oktober 2010 Gezond en actief ouder worden in één week!

Het aantal ouderen in onze samenleving neemt snel toe. Dat gegeven vraagt om nieuwe, slimme oplossingen, waardoor we de kwaliteit van leven kunnen verbeteren en de maatschappelijke lasten voor de gezondheidszorg kunnen minimaliseren. Noord-Nederland heeft de kennis, de ervaring en de mensen om voorop te lopen bij innovatie en onderzoek op het gebied van 'gezond en actief ouder worden'. In Groningen staat de week van maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober volledig in het teken van Healthy Ageing.

Het doel van de Healthy Ageing Week is om kennis over 'gezond en actief ouder worden' te delen met wetenschappers, journalisten, politici, studenten, bedrijven, zorgprofessionals en burgers. Het weekprogramma - nog in ontwikkeling - vindt plaats op diverse locaties in de stad Groningen en ziet er in grote lijnen als volgt uit:

. Maandag 27 september - 'Healthy Ageing in Beeld' Opening van de Healthy Ageing Week door Max van den Berg, Commissaris van de Koningin van de provincie Groningen. Hij doet dit tijdens de thema-avond 'Healthy Ageing in Beeld' over veroudering op doek, in beeld en geluid.

. Dinsdag 28 september - ERIBA-dag
Op dinsdag wordt de eerste paal van het ERIBA-onderzoeksgebouw geslagen. In het European Research Institute on the Biology of Ageing zullen internationale topwetenschappers fundamenteel onderzoek doen naar het verouderingsproces. 's Avonds zal de eerste topwetenschapper die voor ERIBA geworven is, een lezing houden over zijn onderzoeksterrein.

. Woensdag 29 september - 'Healthy Ageing: jong geleerd, gezond oud gedaan' De woensdag staat in het teken van de jeugd. Kinderen leren tijdens een middagvullend programma hoe je spelenderwijs gezond kunt blijven. Parallel wordt een leerzaam programma aan de ouders geboden.

. Donderdag 30 september - 'Healthy Ageing als maatschappelijk vraagstuk' Op donderdag laten vooraanstaande demografen, economen, geografen en sociologen hun licht schijnen op het thema Healthy Ageing. Onder hen James W. Vaupel van het Max Planck Institute. Hij voorspelt, dat als de verlenging van de levensverwachting in hetzelfde tempo verloopt als de afgelopen twee eeuwen, de meeste kinderen die nu geboren worden hun honderdste verjaardag zullen vieren. 's Avonds vindt een politiek debat plaats tussen beleidsmakers en beleidsbeïnvloeders over de maatschappelijke vraagstukken die samenhangen met veroudering.

. Vrijdag 1 oktober - 'Healthy Ageing, Healthy Business' Op vrijdag wordt de Healthy Ageing Week afgesloten met een dag voor het bedrijfsleven. Op het programma staan diverse interessante presentaties van Healthy Ageing projecten en onderzoeken.

Naast de genoemde evenementen zullen nog diverse andere activiteiten georganiseerd worden, waaronder workshops en exposities. Het actuele activiteitenaanbod wordt gepubliceerd in een activiteitenladder en op www.cityoftalent.nl/healthyageingweek

De Healthy Ageing Week wordt georganiseerd door het Akkoord van Groningen* in samenwerking met het Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN).

EINDE BERICHT

---

-----------------------
vooraankondiging