Gemeente Roermond

Kleipijpen en Zouaven in het Historisch café Roermond op maandag 27 september 2010.

Het gemeentearchief van Roermond organiseert elke laatste maandag van de maand het historische café. Elke bijeenkomst proberen wij de aanwezigen kennis te laten maken met bepaalde themas. Heeft u zelf een historisch onderwerp waarover u het een en ander wilt vertellen, neem dan contact met ons op. We nodigen u graag uit om uw verhaal te vertellen.

Mal voor een pijpenkop

Roermond heeft een rijke historie op het gebied van de kleipijpen. Firmas zoals Gruyters, Greven Stein en Kludgen produceerden honderdduizenden van deze kleipijpen. Bij archeologische opgravingen worden vaak van deze bijzondere pijpen gevonden, die aan de hand van bepaalde kenmerken terug te voeren zijn naar de vervaardigers. In 1916 waren de kleipijpenfabrieken uit Roermond verdwenen. De kleipijp werd vervangen door de houten pijp, sigaar en sigaret. Jos Engelen zal de geschiedenis hiervan uit de doeken doen en de link tussen deze pijpen en de Roermondse zouaven leggen. Roermond heeft meer dan tien zouaven gehad die hun sporen hebben nagelaten. Denk alleen maar eens aan de gerestaureerde grafmonument van de zouaaf Küppers op het Oude Kerkhof.

Graf zouaaf Küppers

Het café is geopend vanaf 18.45 en de sluitingstijd is rond 21.00 uur. De bijeenkomst vindt plaats in de studiezaal van het gemeentearchief Swalmerstraat 12 te Roermond.

Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer M. Lemmens, tel 0475-359662 of mail lemmens.m@roermond.nl

Eerste publicatiedatum: 21-09-2010 Bijgewerkt: 21-09-2010