NCRV

Schepper & Co aan tafel

Terug uit Uruzgan

Maandag 27 september
17.10 uur, Nederland 2

De Nederlandse militairen zijn bezig met hun terugtrekking uit Uruzgan. Maar veel niet-militairen die actief zijn in Afghanistan blijven daar. Maandag vertellen zij in het NCRV-programma Schepper & Co aan tafel over hun werk om dit land een stapje vooruit te helpen.

Jacobine Geel ontvangt Marten de Boer. Hij leidde ruim vier jaar het Nederlandse ontwikkelingswerk in Afghanistan. âIk was gestuurd als ervaren allrounder met jarenlange ervaring in Bolivia en Afrika. Maar toen dacht ik toch: Dit wordt een uitdaging.â

Chirurg Rob Leemans werkte in het veldhospitaal in Uruzgan. In het kleine ziekenhuis werden naast slachtoffers van oorlogsgeweld ook de gewonde en zieke Afghanen uit de streek behandeld. Volgende maand vertrekt hij opnieuw naar Afghanistan, naar Kandahar.

Verder is saffraanteler Lou Cuypers te gast. Hij probeert boeren te overtuigen te stoppen met het telen van papaver en over te stappen op saffraan. âEr is veel honger in Uruzgan, maar ik hoop dat het volgend jaar iets zal verbeteren. Als ik alleen vanwege de handel naar Afghanistan was gegaan, was ik na een half jaar al weggeweest. Ik wil dat ze daar een beter bestaan hebben.â

Deze week werd tijdens de VN-top in NewYork gesproken over de zogeheten Millenniumdoelen om de armoede in de wereld te bestrijden. Afghanistan heeft vanwege de verloren decennia en het gebrek aan beschikbare informatie uitstel gekregen.