Wetterskip Fryslân

mogelijk voor Friese brandweer

Wetterskip Fryslân maakt stroomduik mogelijk voor Friese brandweer

vrijdag, 24 september 2010
Duikteams van Brandweer Leeuwarden maken op 27, 28 en 29 september een stroomduik bij de waterinlaat Tacozijl. Door de inlaat tijdelijk open te zetten kunnen de duikers hun wettelijk verplichte oefening uitvoeren.

De oefening zal geen invloed hebben op de waterbalans van de boezem. Bij teveel water zal worden gespuit bij Harlingen of via Dokkumer Nieuwe Zijlen.

In 2009 zijn de criteria voor de wettelijk verplichte oefeningen voor de duikteams van de brandweer aangescherpt. De duikers moeten jaarlijks oefenen in water met een stroomsnelheid van een halve meter per seconde. In Friesland is geen rivier beschikbaar die aan deze eisen voldoet. Dat was voor Brandweer Heerenveen de aanleiding om samenwerking met Wetterskip Fryslân te onderzoeken.

Tacozijl bleek na de verkenningsduik een uitstekende oefenlocatie te zijn. De betonnen bak van de inlaat is zeer geschikt om veilig in te duiken en de stroomsnelheid kan goed worden ingesteld door de rayonbeheerder. Het duikteam van Brandweer Heerenveen heeft een lesplan ontwikkeld en zorgt nu voor de regie van alle stroomduiken bij Tacozijl. In totaal zijn er vijf duikteams bij de Friese brandweer. Vanuit het oogpunt van maatschappelijk belang werkt het waterschap hier graag aan mee.