Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Industriemonitor, maandag 27 september 2010 9:30

Industriebeeld: stemming ondernemers iets verslechterd

Na een stijging in augustus is het producentenvertrouwen in september iets gedaald. De indicator kwam uit op -0,1, tegen 0,4 een maand eerder.

De ondernemers in de industrie realiseerden in juli 12 procent meer omzet dan in juli 2009. Deze toename is wat minder groot dan die in de voorgaande maanden. De omzet lag de afgelopen maanden nog altijd ruim onder het niveau van dezelfde maand in 2008. De gemiddelde dagproductie lag in juli bijna 7 procent hoger dan in juli 2009. In juni werd 8 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2010 met 2,2 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Ondernemers positief over toekomstige productie

De stemming over de toekomstige productie was iets minder optimistisch dan in augustus. Toch was het aantal ondernemers dat verwachtte dat de productie zal toenemen nog beduidend groter dan het aantal dat een afname voorzag. Ook het oordeel over de voorraden verslechterde enigszins. Het oordeel over de orderpositie was daarentegen iets minder negatief.

De ondernemers waren minder negatief over de toekomstige personeelssterkte. Het aantal ondernemers dat dacht hun personeelsomvang uit te breiden in de komende drie maanden was vrijwel even groot als het aantal dat een krimp verwachtte.

Krimp voorraden industrie houdt aan

De ondernemers in de industrie hielden in juli 2010 ruim 7 procent minder voorraad gereed product aan dan een jaar eerder. De afname was kleiner dan die in voorgaande maanden. De voorraden eindproduct zijn bijna anderhalf jaar lang onafgebroken lager dan een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam in juli uit op 94,8. Dit is 1,5 punt lager dan in juni en het laagste punt sinds het begin van de reeks in 2004.

Fors hogere omzet in aardolie en chemie

De omzet op de exportmarkt was in juli 16 procent hoger dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt was de toename minder groot. Hier werd ruim 7 procent meer omzet gerealiseerd. Al zes maanden is de toename van de in het buitenland behaalde omzet duidelijk groter dan die van de binnenlandse omzet.

Het werkdag- en vakantiepatroon verschilde in juli 2010 van dat in juli 2009. Het negatieve effect hiervan op de omzet wordt geraamd op ongeveer anderhalf procent. De door de industrie verkochte producten waren 9 procent duurder dan een jaar eerder.

Met bijna 25 procent nam de omzet bij de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie het meest toe. Ook ondernemers in de transportmiddelenindustrie (bijna 18 procent), de elektrotechnische- en machine-industrie (13 procent) en de basismetaal- en metaalproductenindustrie (12 procent) realiseerden fors hogere omzetten. Daarentegen lag de omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie iets onder het niveau van juli 2009.

Meer productie

De groei van de productie is de afgelopen maanden teruggelopen. Dit heeft te maken met ontwikkelingen in de maanden waarmee vergeleken wordt. Na een dieptepunt in de eerste vier maanden van 2009 werd de afname geleidelijk minder. De productie lag de afgelopen maanden nog altijd onder het niveau van dezelfde maand in 2008.

Met 24 procent was de productietoename het grootst in de transportmiddelenindustrie. De elektrotechnische en machine-industrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie leverden ook aanzienlijk meer productie dan in juli 2009. In deze branches bedroeg de toename respectievelijk 19 en 14 procent. In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie was de toename met 4 procent meer gematigd.

Sterke groei bruto toegevoegde waarde industrie

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2010 met 2,2 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder.

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal groeide de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2010 met 1,0 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoenseffecten.

De industrie groeide met bijna 9 procent in het tweede kwartaal. Over de hele linie is de productie in de industrie toegenomen. In het tweede kwartaal van 2010 was het volume van de uitvoer van goederen en diensten 12,2 procent hoger dan een jaar eerder. Deze groei betreft zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer. Met 14,1 procent nam ook het volume van de invoer fors toe.