FloraHolland


FloraHolland klankbordgroep Anthurium

FLORAHOLLAND (27 september 2010) - Op 23 september jl. vond de vergadering van de klankbordgroep Anthurium plaats. Tijdens de vorige vergadering d.d. 17 juni jl. heeft P. van Nieuwkoop een toelichting gegeven over de huidige veilsituatie, de mogelijkheden voor de toekomst en het lootsysteem. De klankbordgroep heeft het veilschema onder de aandacht gebracht. Om een uitspraak te kunnen doen over het huidige veilschema in relatie tot de prijsvorming is een analyse noodzakelijk. P. van Nieuwkoop heeft nog geen analyse opgeleverd. Er wordt naar gestreefd om dit zo spoedig mogelijk te doen.

De klankbordgroep zou meer willen segmenteren om de prijsvorming positief te beïnvloeden. Enkele ideeën zijn aan de orde geweest, maar een goede segmentatie is vooralsnog niet mogelijk. De klankbordgroep ziet mogelijkheden in een individuele minimumprijs. FloraHolland onderzoekt de mogelijkheden.

T. Bekkers is betrokken bij het project nieuwe huisstijl eenmalige doos. Hij heeft de stand van zaken toegelicht. De wensen van de verschillende productgroepen zijn zeer verschillend. Op de doos wordt ruimte gemaakt voor een private label. De verwachting is dat eind 2011 een doos met nieuwe huisstijl uitgerold wordt.
Sinds week 7 2010 wordt een gedeelte van de Anthurium aangevoerd in een vensterdoos. De pilot is geëvalueerd. De conclusie is dat de pilot nog enkele maanden doorgetrokken wordt om meer ervaringen op te doen in de wintermaanden. Vooral de klanten uit Frankrijk zijn enthousiast over de vensterdoos. In tegenstelling van Duitse klanten. Ook zijn is er de afgelopen maanden ervaring opgedaan met aanvoeren in Flowerfix. Enkele aanvoerders zijn gestopt met deze manier van verwerken omdat er geen of weinig positief voordeel te behalen is.

Diametersortering in relatie tot belading: enkele aanvoerders houden zich niet aan de productspecificaties. A. Troost heeft aangegeven dat er steekproefsgewijs gecontroleerd wordt. De tolerantie wordt verscherpt. De klankbordgroep benadrukt dat er geen afwijkende sorteringcodes geaccepteerd moeten worden en adviseren om sancties te gaan hanteren bij foutief gebruik van de sorteringcode.

De volgende vergadering zal plaatsvinden op woensdag 1 december 2010. Voorafgaand aan de vergadering wordt een bezoek gebracht aan de aanvoer.