Gemeente Midden-Delfland

Midden-Delfland presenteert sluitende begroting

Voorzieningenniveau grotendeels in tact en geen extra lasten voor inwoners

Ondanks fors dalende inkomsten is het college erin geslaagd een sluitende begroting aan de gemeenteraad voor te leggen. Bezuinigingsmaatregelen zijn noodzakelijk. De inwoners worden daarbij zoveel mogelijk ontzien. De belastingdruk gaat niet verder omhoog dan eerder was toegezegd. Ook blijft het niveau van de lokale voorzieningen grotendeels overeind.

Het totaal van de bezuinigingsmaatregelen beloopt voor 2011 een bedrag van ⬠1,6 mln. oplopend tot ⬠2,6 mln. in 2014. Bezuinigingen zijn nodig vanwege de verlaging van de uitkering vanuit het Rijk via het Gemeentefonds.
Daarnaast werkt de stagnatie in de woningbouw negatief door op de inkomsten vanuit de OZB (Onroerend Zaak Belastingen) en de hoogte van de rijksuitkeringen. Ook de rijksbijdrage voor gemeentelijke voorzieningen zoals de
Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en de Wwb (Wet werk en bijstand) is teruggebracht.

Bezuinigingen
Versterking van de vitaliteit van de dorpen, het behoud van het open en agrarisch cultuurlandschap en een goede dienstverlening aan de inwoners blijven de pijlers voor Midden-Delfland. Toch zijn ook hier bezuinigingen onvermijdelijk.
De doelstellingen en geformuleerde activiteiten uit de visie Vitale Dorpen 2025 en Gebiedsvisie Midden-Delfland(TM) 2025 blijven gehandhaafd. Wel wordt de uitvoering van projecten meerjarig gespreid over de periode tot 2025.

Besparingen op de eigen organisatie leveren een substantieel aandeel in de bezuinigingen. Voorbeelden hiervan zijn een forse verlaging op de personeelskosten en vermindering van de externe onderzoekskosten.

In het onderwijs wordt de niet-wettelijk verplichte bijdrage aan basisscholen in 2013 afgeschaft. Met betrekking tot de wegen en het openbaar groen wordt met ingang van 2011 het onderhoudsbudget teruggebracht. Het kwaliteitsniveau
blijft op een acceptabel peil.

Gemeenteraad
De conceptbegroting wordt in de komende periode besproken. Uiteindelijke besluitvorming vindt plaats in de vergadering van de gemeenteraad van dinsdag 9 november 2010.

Â