Witteveen en Bos

Proefonderzoek algenfarming van start

(24-09-2010)

Witteveen+Bos is samenwerking met Ingrepro Renewables en Waterstromen een project gestart om via algenfarming de nutriënten stikstof en fosfaat uit afvalwater terug te winnen als grondstof. Op 23 september 2010 is hiervoor een demonstratie-installatie officieel geopend door Annelies van der Kolk, gedeputeerde van de provincie Gelderland. De demonstratie-installatie bestaat uit drie identieke kweekvijvers op het terrein van Waterstromen in Olburgen.

Algen zijn een waardevolle grondstof voor de farmacie, voedingsmiddelenindustrie of als diervoer. Maar ook als grondstof voor bioplastics, harsen en oliën en brandstof zijn algen goed te gebruiken. Algen zijn daarom een product met economische waarde. Uit het afvalwater worden de nutriënten (voedingsstoffen) stikstof en fosfaat en restwarmte en CO2 uit de biogasmotoren gebruikt voor de kweek van algen. Het mes snijdt zo aan twee kanten: het water wordt gezuiverd en er wordt een product met economische waarde gecreëerd. Kortom een prachtig voorbeeld van het opwaarderen van een afvalstof tot grondstof.

Om de mogelijkheden van deze manier van algenkweek verder te optimaliseren, hebben algenspecialist Ingrepro Renewables, industrieel afvalwaterzuiveraar Waterstromen en ingenieursbureau Witteveen+Bos de handen ineen geslagen. De komende 1,5 jaar wordt in drie kweekvijvers met een totale oppervlakte van 1000 m2 uitgezocht hoe algen optimaal gekweekt kunnen worden op afvalwater uit de voedingsmiddelenindustrie. Juist dit afvalwater zou moeten leiden tot een hoogwaardiger eindproduct, wat direct van invloed is op de economische waarde ervan. Het proefonderzoek duurt twee jaar om het proces verder te optimaliseren en de economische haalbaarheid ervan aan te tonen.