Gemeente Twenterand


Rekenkamercommissies onderzoeken effectiviteit externe bureaus

De Rekenkamercommissies van de gemeenten Haaksbergen, Hengelo en Twenterand hebben in een gezamenlijk project onderzocht hoe doeltreffend (effectief) de rapporten zijn van ingehuurde externe bureaus uit 2006, 2007 en 2008. De inhuur van externe bureaus is in elke gemeente een flinke post op de jaarrekening. Onderzocht is in hoeverre de aanbevelingen uit het rapport hebben bijgedragen aan de oplossing waarvoor het externe bureau is ingehuurd. In totaal waren, op het moment van onderzoek, de rapporten in Twenterand het doeltreffendst (27%), gevolgd door Haaksbergen (24%) en tenslotte Hengelo (18%).

Nadat eerder de resultaten per gemeente zijn gepresenteerd, is in dit nieuwe rapport een vergelijking gemaakt tussen de drie gemeenten.

Uitkomsten

Verschillen tussen de gemeenten doen zich voor op alle onderdelen van de afhandeling van een rapport. In Haaksbergen en in Hengelo worden veel aanbevelingen (45%) niet overgenomen. In Twenterand is dat minder (30%) het geval. De oorzaak voor de hoge score in Haaksbergen is de financieel-economische crisis. Daardoor is de aanpak van vier problemen niet mogelijk en dus is het rapport niet meer aan de orde. Groot is het verschil in de uitvoering en in de werking van de overgenomen aanbevelingen op het moment van onderzoek van de Rekenkamercommissie. In Hengelo was 33% van de overgenomen aanbevelingen uitgevoerd tegen 53% in Twenterand en 67% in Haaksbergen. Daar staat tegenover dat de uitgevoerde aanbevelingen in Hengelo wat positiever uitpakten (87%) dan in Twenterand (77%) en in Haaksbergen (72%). In totaal waren, op het moment van onderzoek, de rapporten in Twenterand het doeltreffendst (27%), gevolgd door Haaksbergen (24%) en tenslotte Hengelo (18%).

Uiteindelijke effectiviteit

Als alle rapporten zijn afgehandeld, hetgeen nog enkele jaren kan duren, komen deze percentages zeker hoger uit. Dan komen daar de scores bij van de aanbevelingen die nu nog niet zijn uitgevoerd, dus nu nog geen effect kunnen hebben. Vermoedelijk zal de uiteindelijke effectiviteit in Twenterand op 60% uitkomen, in Hengelo op 50% en in Haaksbergen op 40%. Het is aan de gemeentebestuurders om te beslissen of met dergelijke cijfers genoegen kan worden genomen of dat aanscherping van het inhuurbeleid noodzakelijk is.

`Bezint eer ge begint'

De Rekenkamercommissies plaatsen vraagtekens bij de inhuur van externe bureaus. Zij vonden dat de gemeenten vaak onvoldoende duidelijk voor ogen hebben waarom en waarover men precies geadviseerd wil worden, welk bureau het beste kan worden ingehuurd en hoe men er in een latere fase verder moet met het rapport. Zelden komen echter veranderende inzichten en gewijzigde omstandigheden, redenen die nu nog al eens voorkomen om aanbevelingen terzijde te schuiven of op te schuiven, totaal onverwachts. `Bezint eer ge begint' schrijven de Rekenkamercommissies dan ook op als eerste aanbeveling aan de gemeenten.