Gemeente Doetinchem

Gemeente Doetinchem beperkt woningbouwplannen

Persbericht, 24 september 2010

De gemeenteraad van Doetinchem heeft in zijn vergadering van 1 juli 2010 besloten om woningbouwplannen te beperken. De reden hiervoor is dat, net als bij andere gemeenten in de Achterhoek, Doetinchem te maken krijgt met de gevolgen van de bevolkingskrimp. Daar komt bij dat door de huidige economische crisis er minder vraag naar nieuwe woningen is.

De gemeenteraad heeft besloten dat niet elk woningbouwplan zal worden gehonoreerd. Er zijn immers al ruim voldoende woningbouwplannen zoals Wijnbergen, Vijverberg Zuid, Heideslag (eerste fase), Hamburgerbroek, Heelweg, Lookwartier, Veemarkt en kleinere inbreidingsplannen. De gemeente Doetinchem kiest nadrukkelijk voor de voortgang en realisatie van deze woningbouwprojecten, voordat nieuwe plannen worden opgepakt.

Nee, tenzij
Alleen indien er sprake is van een uitzonderlijk (maatschappelijk) belang wordt nog medewerking verleend aan nieuwe woningbouwplannen. De basishouding van de gemeente Doetinchem verandert daarom van `ja, mits' naar `nee, tenzij'. Dat betekent dat geen medewerking wordt verleend tenzij er bijzondere belangen spelen. Uiteraard zullen bestaande rechten worden gerespecteerd.

Uitzonderlijk maatschappelijk belang
De gemeenteraad heeft besloten dat alleen in de volgende gevallen sprake is van een `uitzonderlijk maatschappelijk belang':
* woningbouw voor specifieke doelgroepen, zoals moeilijk plaatsbare, onconventionele gezinnen of mensen met een uitzonderlijke en specifieke zorgbehoefte;

* realisatie van wijk- of sportvoorzieningen, waarvan woningen een noodzakelijke component uitmaken (inhoudelijk en/of financieel)
* woningbouwontwikkeling waarmee en evident knellende problematiek op gebied van bijvoorbeeld milieu en veiligheid wordt opgelost.