Progenika verkrijgt CE markering voor LPLchip(R) voor diagnose van lipoprotein lipase deficiëntie 27/09/2010 10:57

PR Newswire

BILBAO, Spanje, September 27, 2010 /PRNewswire/ --

- De LPLchip(R) spoort snel en precies de DNA-mutaties op die LPL deficiëntie kenmerken, een oorzaak van acute en terugkerende alvleesklierontstekingen


- De LPLchip(R) identificeert patiënten die baat kunnen hebben van AMT's Glybera(R), een gentherapie die momenteel de registratiefase doorloopt bij de European Medicines Agency

Progenika Biopharma S.A., een pionier op het gebied van gepersonaliseerde geneeskunde, kondigt vandaag aan dat zij een CE markering heeft gekregen voor haar LPLchip(R) voor verkoop in Europa. Het is de eerste DNA-chip die mutaties in het lipoprotein lipase (LPL) gen aangeeft en het mogelijk maakt om een snelle diagnose te stellen van patiënten met volledige of gedeeltelijke lipoprotein lipase deficiëntie (LPLD). De test is ontwikkeld onder contract met Amsterdam Molecular Therapeutics (Euronext: AMT) dat een gentherapie heeft ontwikkeld voor patiënten met LPLD.

LPLD wordt gekenmerkt door een duidelijke toename van triglicerides wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals steeds terugkerende acute alvleesklierontsteking. Gegeven het progressieve karakter van LPLD is een vroege diagnose cruciaal voor patiënten om morbiditeit en mortaliteit terug te brengen. De LPLchip(R) meet secuur, snel en voordelig meer dan 120 mutaties in het LPL-gen. De test maakt gebruik van Progenika's baanbrekende en geavanceerde DNA-chiptechnologie voor een betrouwbare en snelle diagnose. Een bloed- of speekselmonster is het enige wat nodig is voor een analyse met de LPLchip(R).

Er is nog geen goedgekeurde therapie voor LPLD, alleen richtlijnen voor een vet-arm dieet. AMT heeft Glybera(R) ontwikkeld, een gentherapie voor LPLD, waarvoor de aanvraag voor marketing registratie (MAA) bij de European Medicines Agency aanvang 2010 is ingediend. Een besluit over de aanvraag wordt medio 2011 verwacht.

Er worden momenteel twee meerjarige vervolgstudies uitgevoerd in Europa en Canada en een derde klinische studie in Canada. Deze drie studies laten zien dat toediening van Glybera(R) leidt tot een aanzienlijke afname van het aantal gevallen van alvleesklierontsteking, de belangrijkste complicatie bij LPLD en tonen aan dat Glybera(R) een uitstekend veiligheidsprofiel heeft.

Over Progenika

De Progenika groep ontwikkelt bio-Chips op het terrein van
gepersonaliseerde geneeskunde voor het bepalen van de diagnose, prognose en therapierespons van complexe ziektes. Het bedrijf biedt moleculair diagnostische hulpmiddelen op het gebied van oncologie, lipiden en aandoeningen van het zenuwstelsel die een therapiekeuze voor de individuele patiënt mogelijk maken.

De belangrijkste onder haar geavanceerde producten zijn de LIPOchip(R) voor de diagnose van familiaire hypercholesterolaemie en de BLOODchip(R) voor het bepalen van de juiste of compatibele bloedgroep bij transfusies.

Progenika is opgericht in 2000, haar onderzoeks- en ontwikkelingscentra zijn gevestigd in het Biscay Technological Park in Bilbao, Spanje en in Cambridge, Massachusetts, in de VS. Daarnaast heeft zij laboratoria in de Verenigde Arabische Emiraten en in Koeweit en vestigingen voor business development en intellectueel eigendom in Madrid en Londen.

Momenteel werken er meer dan 150 wetenschappers bji Progenika en de producten worden verkocht in Amerika, Europa en het Verre Oosten.

http://www.progenika.com

PRN NLD

Contact: Juan Buela, Director de Gestión, BRAINco Biopharma, S.L., E-mail: jbuela@brainco.es, Phone: +34-94-406-4525






-